Artiest

Solomon Burke

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Solomon Burke
Soullegende uit Philadelphia die vanaf de jaren '50 actief is. Begin 2003 wint de zanger een Grammy Award in de categorie Best Contemporary Blues Album voor Don't Give Up On Me. Op 10 oktober 2010 overlijdt Solomon Burke op 70-jarige leeftijd, kort na aankomst op luchthaven Schiphol. Hij zou twee dagen later een concert geven met de Nederlandse band De Dijk in Paradiso.

Van Gospel tot Soul

Solomon Burke (1940) zijn wortels liggen in de gospel. Hij zingt in een kerkkoor, preekt op jonge leeftijd al in zijn kerk in Philadelphia en presenteert een gospelprogramma op de radio. Tussen 1954 en 1958 neemt hij enkele gospelnummers op voor het label Apollo. In 1960 wordt hij ontdekt door producer Jerry Wexler en tekent hij een contract bij Atlantic Records. Zijn eerste singles zijn covers van countryliedjes als "Just Out of Reach". Door gospel te mengen met de toen populaire muziekstijl R&B legt hij de basis voor soulmuziek.

De Atlantic jaren

Hij heeft in de jaren zestig wel enkele grote R&B-hits, maar weet niet door te breken tot het grotere poppubliek, wat andere soulzangers (Aretha Franklin, Otis Redding, Sam Cooke) wel lukt. Enkele R&B-hits uit die tijd zijn onder andere "Cry To Me", "If You Need Me", "Got To Get You Off My Mind" en "Tonight's The Night". "Everybody Needs Somebody to Love" uit 1964 is mogelijk zijn bekendste nummer: het wordt datzelfde jaar nog gecoverd door de Rolling Stones op een van hun eerste albums, en krijgt ook bekendheid in de versies van Wilson Pickett en The Blues Brothers. In '64 wordt hij ook door een diskjockey uitgeroepen tot de "King of Rock and Soul", een titel die hij nog steeds met trots draagt. In 1969 scoort hij zijn grootste hit met een cover van "Proud Mary" van Creedence Clearwater Revival.Eind jaren zestig verlaat Burke Atlantic. In de jaren zeventig, tachtig en negentig brengt hij onregelmatig muziekalbums uit.

De Comeback

In 2002 maakt Solomon Burke een comeback mee. Andy Kaulkin, de eigenaar van Fat Possum Records, haalt hem over om een album op te nemen met nummers geschreven door enkele bewonderaars. Met het resulterende album "Don't Give Up On Me", weet hij een nieuw publiek te bereiken. Enkele van de artiesten die een nummer hebben geschreven voor het album zijn Bob Dylan, Elvis Costello, Tom Waits, Van Morrison, Nick Lowe, Brian Wilson en Dan Penn. Het album is geproduceerd door Joe Henry. "Don't Give Up On Me" wint een Grammy Award voor beste bluesalbum en wordt door verscheidene muziektijdschriften (onder andere Mojo, OOR, Rolling Stone) beschouwd als een van de beste albums van het jaar. In 2003 treedt Burke op op zowel Pinkpop als North Sea Jazz en neemt hij het nummer "Catch Up To My Step" op met Junkie XL, en in 2004 volgt het duet "Devil in me", met de Italiaanse zanger Zucchero op diens duetalbum "ZU & Co".

Country

In 2006 verbleef Burke een paar dagen in Buddy Millers huis in Nashville om zijn countryalbum Nashville  op te nemen, waarop Emmylou Harris, Patty Griffin, Gillian Welch, Patty Loveless en Dolly Parton duetten met hem zingen.

Dood

In 2010 werkt Burke samen met de Nederlandse band De Dijk aan het album Hold On Tight, met daarop Engelse vertalingen van nummers van De Dijk. Het album is een succes, en in de week van 11 oktober zou het gezelschap een eenmalig concert in Paradiso geven. Kort na aankomst op vluchthaven Schiphol, op 10 oktober, overlijdt de zanger. Hij is 70 jaar oud geworden.