Bzn
Rockmuziek
Het verhaal van BZN begint in de zomer van 1965 wanneer Jan Tuijp, Evert Woestenburg en Cees Tol een beatbandje oprichten. Bij gebrek aan een echte naam noemen ze zich maar de Band Zonder Naam ‘66, een naam die nooit meer zal veranderen en later wordt afgekort tot BZN. In 1967 scoort BZN met Waiting For You de eerste uit een lange reeks van Top 40 hits. Met de komst van drummer Jan Keizer besluit BZN op professionele basis verder te gaan. Alle bandleden zeggen hun baan op. Aanvankelijk speelt BZN stevige rockmuziek waarmee de groep niet al te veel succes heeft. Weliswaar scoort BZN een paar stevige hitjes maar verder leiden de bandleden een armlastig bestaan. Soms is er geen geld om de bakker of de melkboer te betalen.
Mon Amour
In 1974 wordt Jan Keizer gepromoveerd tot zanger. Jack Veerman vervangt hem achter de drums. “Ik drum nog wel eens op de bühne,” zegt Keizer. “Dat vinden de mensen leuk. Je verleert het nooit helemaal. Maar zingen vind ik toch echt het allerleukste!” Halverwege de jaren zeventig is BZN op sterven na dood. Een drastische koerswijziging is nodig. Nog éénmaal worden de krachten gebundeld. “Tijdens repetities deden we voor de grap wel eens een Frans liedje. Zo is 'Mon Amour' ontstaan,” vertelt Keizer. “Thomas Tol had het melodietje en ik verzon er een tekst bij. Dat praatstukje was een beetje bravoure van mij want zo goed Frans sprak ik helemaal niet!” BZN neemt het nummer op met een nieuwe zangeres, de dan 17-jarige Anny Schilder. Vier weken later staat 'Mon Amour' op de eerste plaats van de Nederlandse hitlijsten. Het gigantische succes van 'Mon Amour' maakt BZN razend populair. In één klap zijn alle creatieve en financiële zorgen verdwenen.
Succes en tegenslag
Na 'Mon Amour' blijft BZN aan de lopende band hits scoren, waaronder Don’t Say Goodbye', 'The Clown', 'Lady McCorey', 'Pearlydumm', 'The Old Calahan' en 'Just An Illusion'. Ook na het vertrek van Anny Schilder in 1984 blijven die successen aanhouden. Met de nieuwe zangeres Carola Smit vervolgt BZN haar successen met hits als 'If I Say The Words', 'The Summertime', 'Yeppa', 'Banjo Man' en 'Wedding Bells'. Tegenslagen zoals de hersenbloeding van Carola Smit, de hartproblemen van Jan Keizer en het overlijden van bandlid Dirk van der Horst en vaste producer Roy Beltman worden gezamenlijk overwonnen en brengen geen verandering in het succesverhaal van BZN.
Buitenland
Ook in het buitenland viert BZN successen. Vooral in Zuid Afrika is de Volendamse groep razend populair. In het land van Nelson Mandela worden meer dan 1 miljoen cd’s van de BZN verkocht. Daarnaast toert BZN ook door Zuid Amerika en het Verre Oosten, waar regelmatig tv-specials worden opgenomen.
Afscheid
Aan het succesverhaal komt een einde wanneer Jan Keizer en de andere bandleden tijdens een persconferentie in Volendam het afscheid van BZN aankondigen. Nog één keer trekt BZN met haar Final Tour langs alle grote zalen in Nederland. Bij de Tros is in de wekelijkse reality soap Adieu BZN te zien hoe de leden met het naderende afscheid omgaan. Op 16 juni 2007 geeft BZN haar allerlaatste concert in een compleet uitverkocht Ahoy’ Rotterdam. Miljoenen tv-kijkers zijn rechtstreeks getuige hoe BZN op een bewogen manier afscheid neemt van haar trouwe fans. Niemand houdt het droog, ook de bandleden zelf niet. Na 42 jaar houdt BZN op te bestaan.Sommige leden, waaronder Jan Keizer en Carola Smit, storten zich op een solocarrière, andere leden houden het definitief voor gezien. Maar allemaal kijken ze vol trots en een tikkeltje weemoed terug op al die mooie jaren met BZN.