Dylan (20) vlogde zijn transitie van meisje naar jongen om anderen te helpen
- Nieuws
- Dylan (20) vlogde zijn transitie van meisje naar jongen om anderen te helpen
Als Dylan er als tiener achterkomt dat hij jongen is in plaats van een meisje, stopt hij die gedachte weg. Mede door een gebrek aan informatie over dit onderwerp. Dat levert hem een eetstoornis en een depressie op. Een paar jaar later deel Dylan zijn transitieverhaal op YouTube en helpt hij tal van jongeren die met dezelfde vragen worstelen als hij destijds.
Dylan werd twintig jaar geleden geboren als Ines. Een meisje dat op 13-jarige leeftijd voor het eerst ongesteld wordt en zich realiseert dat dit helemaal niet klopt. Dit hoort niet. "Ik vertelde dit aan mijn beste vriend die reageerde met de woorden 'onzin' en 'niet mogelijk'." Dus dat is het dan waarschijnlijk ook, denkt Dylan. Hij stopt het weg en gaat door met zijn leven als Ines. Hij draagt make-up en kiest voor een opleiding verpleegkunde. Alles om het meisje in hem te forceren. Iets wat hem een eetstoornis en depressie oplevert. Totdat Dylan achttien wordt. "Ik had de keuze: vertellen en leven als mezelf als jongen en gelukkig worden of gewoon dood. Ik koos gelukkig voor dat eerste."
Meer info nodig
Als hij erop terugkijkt baalt hij dat er nauwelijks informatie beschikbaar was toen hij destijds op zoek ging naar antwoorden. "Ik wilde informatie opzoeken over de transitie van vrouw naar man. Er waren wel artikelen in het Engels, maar niks over hoe het traject in Nederland werkte. Ik had zoveel vragen maar kreeg geen antwoorden. Daarom heb ik besloten om mijn verhaal op YouTube te vertellen. Ik wilde anderen graag antwoord geven op diezelfde vragen die ik had."
Opzetten van YouTube-kanaal
Zijn eerste filmpje was een video waarin je foto's van hem ziet als Ines die in Dylan verandert. "Op het begin dacht ik er nog niet echt bij na. Ik had geen idee wat er zou kunnen gebeuren. Achteraf had ik het wel anders aangepakt. Dat ze eerst mij leerden kennen op beeld voordat ze al die foto's van vroeger al zagen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Dylan krijgt voornamelijk positieve reacties op zijn verhaal, maar soms zit er een negatieve tussen. "Ik heb wel eens reacties gekregen waarin mensen zeiden dat ik ziek in m'n hoofd was en therapie nodig had om het eruit te krijgen. Men zegt altijd wel dat Nederland zo accepterend is, maar ook hier twijfelen homo's nog steeds of ze wel hand in hand kunnen lopen."
Het is onwennig
Gelukkig zijn de reacties voornamelijk heel positief en worden zijn filmpjes bijvoorbeeld ook vaak gebruikt door jongeren die een presentatie of werkstuk over het onderwerp moeten houden. "Ik vind het nog steeds onwennig als mensen zeggen dat ik een inspiratiebron ben. Ik ben ook maar gewoon mezelf, toch?"
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Op dit moment is Dylan bezig met een opleiding Cultureel Organiseren, gaat het ontzettend goed met hem en is hij genomineerd voor een Young Impact Award. Zijn doel: Niemand moet zich te hoeven schamen voor wie hij is en iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Raar bestaat niet.
Young Impact Celebration
De Young Impact Awards worden tijdens Young Impact Celebration uitgereikt op 30 mei in de Ziggo Dome. Een evenement waar jongeren die de wereld een handje helpen centraal staan met o.a. optredens van Teske, Ronnie Flex en tal van inspirerende sprekers. Wil jij hierbij aanwezig zijn? Wij geven hier kaarten weg!