Deze Arcade Fire-fans gingen wél naar de Ziggo Dome
- Nieuws
- Deze Arcade Fire-fans gingen wél naar de Ziggo Dome
Gisteravond stond Arcade Fire in de Ziggo Dome. Een altijd uiterst geliefde band die met tracks als 'Everything Now', 'Wake Up' en 'Afterlife' een onmiskenbare stempel heeft gedrukt op het indie muzieklandschap. Met de zojuist uitgebrachte plaat WE is de band momenteel op tour, en stond dus zodoende gisteravond in onze hoofdstad. Helder verhaal, ware het niet dat frontman Win Butler vorige maand door meerdere vrouwen is beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.
Wat doe je als fan in zo'n situatie? Trek je het persoonlijke leven van de artiest los van de kunst en kan je gewoon nog genieten van de muziek? Of mag een persoon met zulke aantijgingen aan z'n broek helemaal niet gesupport - laat staan letterlijk toegejuicht in een volle Ziggo Dome - worden?
Nieuwe ethische dilemma's
Sinds de MeToo-beweging is er eindelijk meer ruimte voor gesprek en inzicht als het aankomt op grensoverschrijdend gedrag. De combinatie van deze ontwikkeling met social media en het creëren van een platform voor ieder individu, worden grensoverschrijders sneller verantwoordelijk gehouden voor hun daden. Een welkome ontwikkeling, maar ook complex. Met deze situatie ontstaan namelijk nieuwe ethische dilemma's en vraagstukken. Mag je nog wel muziek luisteren van iemand die kwaad heeft gedaan? En sterker nog, is het nog wel moreel verantwoord om de artiest in kwestie letterlijk te vieren in een concertzaal en toe te juichen en klappen? Hoe ga je als fan hiermee om? Veel vragen, zonder eenvoudig antwoord.
Daarom ging 3FM naar het concert en vroeg het aan de Arcade Fire-fans die besloten wél naar het concert te gaan, er is namelijk een aanzienlijke groep fans die besloten hun ticket te verkopen.
foto: Timo Pisart, 3voor12
"We zijn te grote fans om niet te gaan"
Iedere Arcade Fire-concertganger wist van de beschuldigingen af. Hoe de fans erin staan, echter, verschilt wel. De grootste groep geeft aan de persoonlijke situatie van de artiest te kunnen scheiden van muziek. "Schuldig of niet, we zouden toch wel gaan. We zijn te grote fans om niet te gaan", zegt bijvoorbeeld Mark (49). Daar is ook Suzanne (41) het mee eens: "Ik heb me er niet mee bezig gehouden, voor mij verandert er niks aan de muziek."
Ook vertellen een aantal concertgangers dat het voor ze meespeelt dat er een totale band staat op te treden, en dat je als fan van de volledige band komt en niet alleen voor de frontman. Wel gaf Ava (22) aan dat als Win Butler een solo-artiest was, dat ze haar kaartje wel had willen verkopen: "Als het een solo-artiest was geweest was ik niet gegaan, maar we zijn er nu voor de hele band".
"Je gaat toch anders naar de teksten luisteren"
Toch waren er ook een aantal concertgangers die met een vervelend gevoel in de maag naar de Ziggo Dome afreisden. Zo is de aanloop naar een concert toe nu natuurlijk anders. In plaats van dat je je kunt verheugen en iedere plaat in de vorm van voorpret grijsdraait, moet je jezelf afvragen waar de grens ligt van wat jij als fan pikt. En kijk je ook anders naar de muziek, hetgeen waar je als fan normaal zo dol op bent. Zo vertelt Sander (35): "Je gaat nu toch anders naar de teksten luisteren. Bij sommige teksten denk je ineens, heeft dit met de situatie te maken? Hij gaf als voorbeeld het nummer 'Unconditional I (Lookout Kid)', waar de zanger "Cause nothing is ever perfect, no one's perfect" zingt.
Verder spraken we twee fans die achteraf gezien liever niet een kaartje hadden gekocht. Marga (59): "Ik vind niet dat je de band los kan zien van de persoon, hij is namelijk zo wat de band en dat maakt het extra lastig. Als ik dit eerder had geweten, had ik mijn kaartje nooit gekocht". Ook Natalie (28) stond er met een dubbel gevoel: "Ik had hier liever nooit tickets voor gekocht, maar ja, raak nu maar eens je kaartje kwijt. Wij kwamen eigenlijk speciaal voor het voorprogramma Feist. Zij hebben afgezegd gezien de hele situatie, dat had Arcade Fire ook moeten doen."
foto: Timo Pisart, 3voor12
"Het miste de extra touch die je verwacht bij Arcade Fire"
Geeft dan de muziek de magische touch die alles even doet vergeten? Dat blijkt van niet. Ook na het concert lopen de meningen bij de concertgangers uiteen. Wouter (41) gelijk: "Het was geweldig! Niks aan toe te voegen. Heb me geen seconde bezig gehouden met de roddels".
Daarentegen vertellen Saar (23) en Luuk (26) wel de beladen sfeer te hebben gevoeld. Saar: "Hij durfde minder interactie met het publiek aan te gaan, ik merkte dat hij niet voluit aan het spelen was." Jos: "Jaa eens! waar je Régine echt zag genieten merkte je dat Win zich inhield. Dat zorgde ervoor dat nummers van een 9 naar een 8 gingen."
foto: Timo Pisart, 3voor12
Toekomst Arcade Fire
Het blijft voor veel fans een lastige situatie, ook omdat het laatste woord nog niet gesproken is over de beschuldigingen. Sommigen vonden de beschuldigingen nu nog te vaag of lastig te beoordelen en houden hoop voor de toekomst. Al met al blijven de situaties complex. Wel interessant: meerdere concertgangers refereren in hun antwoorden naar andere vergelijkbare situaties om uiteindelijk zelf tot een conclusie te komen. Van: "Ja, ik luister ook gewoon nog Marco Borsato", tot "Zo erg als R. Kelly is het in ieder geval nog niet".
Een avond met uiteenlopende standpunten en meningen waar de situatie tóch de avond overschaduwde. Is de toekomst van Arcade Fire misschien dan toch bepaald? We gaan het zien..
Ook 3voor12 was aanwezig bij het concert, lees hier het verslag.
Gerelateerd
3FM Serious Request
Orgel Joke maakt moshpit tijdens haar 3FM Serious Request-debuut3FM Serious Request
SR24: Jasmijn (9) kan haar leven leiden dankzij experimentele behandeling metabole ziekte3FM Serious Request
Treed in de Voetsporen van Wijnand: Ga ook Hollen voor Zwolle3FM Serious Request
Roxy Dekker wordt emotioneel tijdens 3FM Serious Request-optreden