Ja, we zijn dus aso met onze smartphone!
- Nieuws
- Ja, we zijn dus aso met onze smartphone!
Hoogste tijd voor fatsoensregels vindt 84% van de jongeren, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag.
Op je telefoon kijken terwijl je in gesprek bent, kan echt niet. Maar iets vinden en iets doen, zijn twee verschillende dingen. Want zes op de tien (61%) jongeren maakt zich hier wel eens schuldig aan (ja, jij ook).
Dat blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel, in opdracht van X-Lab, het eindexamenproject van Human voor 3FM. Aan het onderzoek deden 1275 jongeren tussen 12 en 24 jaar mee, onder wie 480 middelbare scholieren en 270 HBO- en WO-studenten.
Niet loeren tijdens het eten
De helft (50%) van de ondervraagden heeft afspraken over het gebruik van hun telefoon. Meestal met hun ouders: tijdens het eten aan tafel wordt niet gekeken op je smartphone. Ga je uit eten? Dan kun je volgens 84% van de jongeren écht niet op je telefoon kijken - al geeft de helft (49%) aan dit soms wel te doen.
Wanneer anderen tijdens het eten of tijdens een gesprek op hun telefoon kijken, ergert twee van de drie ondervraagden (66%) zich hieraan.
Tijdens lesuren
Tijdens de les of college is het een ander verhaal. Bijna de helft van de middelbare scholieren (48%) vindt dat je je telefoon tijdens de les moet kunnen gebruiken.
Onder studenten op het HBO en de universiteit liggen de cijfers nog hoger: driekwart van de studenten (74%) vindt smartphonegebruik toelaatbaar.
Bellende klanten weigeren?
Bellen of appen tijdens het winkelen wordt wel als asociaal gezien: negen op de tien jongeren (90%) vindt dat je tijdens het afrekenen niet met je mobiel bezig moet zijn.
Driekwart (76%) vindt het zelfs terecht als winkeliers klanten weigeren die aan het bellen zijn.
Binnen een uur reageren
Fatsoenlijk je telefoon gebruiken: dat betekent dat je je mobiel weglegt als je met iemand in gesprek bent. Maar dat is wel lastig, blijkt uit het onderzoek.
Bijna de helft van de jongeren (47%) vindt het wel zo beleefd om binnen een uur te reageren op berichtjes.