Grote festivals kampen met personeelstekorten
- Nieuws
- Grote festivals kampen met personeelstekorten
Dat iedereen last heeft van een enorme knaldrang in dit post-covid tijdperk is tijdens de Bevrijdingsfestivals erg duidelijk geworden. Duizenden mensen stonden op 5 mei te genieten van alles wat een festival zo leuk maakt. Toch is er nog een klein probleempje voor komende zomer.
Personeelstekort
En dat is personeelstekort. Want naast de line-up en het mooie weer, is dat één van de grootste aandachtspunten voor organisaties. Al die mensen bouwen de podia, tappen jouw biertje, maken de douches schoon en zorgen voor een fijne sfeer. En die mensen zijn er op dit moment niet.
Gedurende de coronacrisis stond de hele (muziek)wereld even stil. Er zijn geen shows gepland en dus was er geen personeel nodig. Veel van de vaste personeelsleden zijn ontslagen of door de weinige aanvragen overgestapt naar een andere branche. Inmiddels hebben ze dus een andere baan en komen dus niet terug.
foto: 3FM
Psst, even tussendoor: ben jij nieuwsgierig naar wat zich achter de schermen afspeelt? In Blauwe M&M’s hoor je de beste en meest juicy backstage-verhalen: rampen in de organisatie, idiote eisen op riders, nukkige en juist heel sympathieke artiesten. Luister hieronder de derde aflevering over de mythische plek: backstage.
#3: Backstage - Blauwe M&M's
Pinkpop en Lowlands
Ook het oudste festival van Nederland heeft moeite personeel te vinden. Het gaat dan vooral om beveiligers en opbouwers. "Wij kunnen zoals voorgaande jaren weer rekenen op (semi)vrijwilligers uit de omgeving voor achter de bar, maar mensen vinden voor opbouw of beveiliging is lastig", laat een woordvoerder weten. Pinkpop is inmiddels begonnen met de opbouw, vijf weken eerder dan normaal.
De organisatie van Lowlands, dat in augustus wordt gehouden, ligt momenteel op schema met de werving. "We verwachten wel dat het goed komt, maar er moeten zeker nog wel mensen bij. Het vergt meer aandacht dan voorgaande jaren."
Daar komt bij dat er nu meer personeel nodig is dan voorgaande jaren. Sommige evenementen worden ingehaald of organisatoren willen het financiële gat dat is ontstaan door de coronacrisis vullen met extra evenementen.
Dauwpop
Festivaldirecteur Rob Telgenkamp van Dauwpop geeft hetzelfde aan: "Wat je ziet is dat de mensen met ervaring en kennis van zaken wat anders zijn gaan doen. Die konden niet wachten totdat alles weer open zou gaan."
Daarom werkt Dauwpop nog altijd samen met lokale verenigingen die als groep komen werken op vrijwillige basis en daarmee de clubkas vullen: "Het is een goeie manier om ook zo de lokale bevolking aan je festival te binden, zo blijft het voor iedereen."
Ook werkt Dauwpop samen met verschillende opleidingen vanuit het MBO. Hierdoor leren studenten in de praktijk hoe het werk in elkaar zit. "Je merkt dat er een hele grote groep jongeren is die echt nog nooit iets in de praktijk hebben meegemaakt. Ze zijn erg jong, maar ook heel erg leergierig."
Vacatures
Op dit moment staan er dus nog honderden vacatures open verspreid over de hele branche. Om het probleem op te lossen hebben verschillende concertorganisatoren en andere bedrijven een website opgezet waar alle vacatures te vinden zijn. Die bekijk je hier.