Onderzoek: helft jongeren uit de community vindt Nederland geen voortrekker in LHBTIQ+ acceptatie
- Nieuws
- Onderzoek: helft jongeren uit de community vindt Nederland geen voortrekker in LHBTIQ+ acceptatie
Nederland staat bekend als het gidsland van LHBTIQ+ acceptatie, maar hoe ervaart de community deze reputatie zelf? Ongeveer de helft (47%) van de jongeren uit de LHBTIQ+ gemeenschap vindt dat Nederland in vergelijking met andere landen geen voortrekker is. Waar ons land ooit zo vooruitstrevend was, staan we al een tijd stil, zeggen ze. “LHBTI’ers zijn voor de wet gelijk. Maar er is nog veel discriminatie en agressie, online en offline. Tegenwoordig zijn er ook in het parlement anti-LHBTI sentimenten."
Dit blijkt uit onderzoek van 3Vraagt in aanloop naar Pride Amsterdam toe.
"Het is hier zeker beter dan in veel andere landen. We leven in vrijheid en dat ik homo ben is niet strafbaar”, schrijft een deelnemer: “maar we worden links en rechts ingehaald door landen die veel meer bezig zijn met LHBTIQ+ emancipatie, zoals Malta, Zweden of België.”
Deelnemers geven aan dat de gemeenschap nog altijd te maken krijgt met negatieve uitlatingen, discriminatie en geweld. “Ik hoor te vaak in het nieuws dat een LHBTIQ+’er op straat mishandeld is”, schrijft iemand. En een ander: “‘Homo’ blijft een populair scheldwoord en als je ziet wat voor haat comments mensen uit de community krijgen op TikTok, Twitter, Instagram, dan weet je dat het nog niet goed zit.”
4 op 10 heeft te maken met negatief gedrag
Vier op de tien deelnemers (41 procent) zeggen dit jaar negatief gedrag mee te hebben gemaakt, enkel vanwege hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken. Het ging vooral over vervelende opmerkingen of grappen, maar ook om uitschelden of nageroepen worden. Enkele deelnemers vertellen dat ze te maken kregen met bedreiging, of zelfs geslagen of bespuugd werden.
Hand in hand nog steeds een no go
Ten opzichte van het onderzoek van 3Vraagt vorig jaar, én het jaar daarvoor, voelt de helft zich nog steeds niet vrij om hand in hand over straat te lopen. Ook vermijdt 59 procent het geven van een kus op de mond.
Of je wel of geen affectie kan tonen in het openbaar is iets waar jongeren die niet tot de LHBTIQ+ gemeenschap behoren amper mee bezig zijn. Ze voelen massaal de vrijheid om op straat de hand vast te pakken van iemand die ze leuk vinden (90 procent) of diegene een zoen te geven (86 procent).
foto: ANP
‘Wie is het vrouwtje?’, ‘Wil je een trio?’ of ‘Ben je al omgebouwd?’
Bijna de helft (45 procent) van de jonge LHBTIQ+’ers heeft weleens vragen gekregen over hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit die ze niet vonden kunnen. Vaak zijn dit vragen die beledigend zijn of die stereotyperen. Zo schrijft iemand: “‘Wie is het mannetje of vrouwtje in jullie relatie?’ heb ik nou al zo vaak gehoord.” En een transgender persoon vertelt: “‘Ben je al omgebouwd?’ Of: ‘Wat zit er in je broek?’ Het zijn vragen die ik nooit zou stellen.”
Ook gaat het om seksualiserende opmerkingen. Vooral vrouwelijke deelnemers vertellen daarover. “Mannen die vragen of ze mee mogen doen. Alsof m’n vriendin en ik seksobjecten zijn”, zegt iemand. En een ander: “Als ik vertel dat ik biseksueel ben… ‘wil je dan een triootje?’... ga weg!”
Seksuele voorlichting
Volgens veel deelnemers kan seksuele voorlichting een belangrijke rol spelen in het wegnemen van onwetendheid en de acceptatie van LHBTIQ+’ers bevorderen. Acht op de tien (78 procent) zijn zelf niet tevreden over de les die ze op de middelbare school kregen.
“Het ging alleen maar over voortplanting en penis-in-vagina-seks, terwijl er nog veel meer is dan dat. De meeste seks die we hebben gaat helemaal niet om het maken van kinderen. Het is ook belangrijk om plezier en consent te bespreken”, schrijft iemand.
En een ander: “Bij mij op school ging het wel over LHB, maar over de rest van de letters heb ik niet veel geleerd. Daar is de laatste jaren voor mijn gevoel ook pas meer aandacht voor. Voor mijzelf heeft vooral het internet geholpen bij de vragen die ik had.”
3FM Pride Week
In de week van 31 juli t/m 7 augustus geven we met de 3FM Pride Week extra aandacht aan de verhalen van mensen uit de LHBTQIA+ community. Net zoals voorgaande jaren zenden we weer de Pride List uit. Wat was het moment waarop jij écht jezelf kon zijn? Het moment dat je 'out & proud' over straat liep? En nog belangrijker: welke track past daar perfect bij? Laat het 3FM weten en hoor jouw track terug in de 3FM Pride List 2021 op 7 augustus! Je verhaal delen kan hier!
Gerelateerd
3FM nieuws
Onderzoek: hoe staat het anno 2021 met de acceptatie en veiligheid van LHBTIQ+'ers in Nederland?3FM Serious Request
Lucas & Steve stralen op het 3FM Serious Request-podium3FM Serious Request
Juna (2) heeft door haar metabole ziekte een levensverwachting van een paar jaar3FM Serious Request
Treed in de Voetsporen van Wijnand: Ga ook Hollen voor Zwolle