3FM nieuws

Is dit de (groene) toekomst van concerten?

foto: Nathan Reinds
  1. Nieuwschevron right
  2. Is dit de (groene) toekomst van concerten?

Geen wegwerpbekers, houten bestek, zonne-energie: het zijn kleine stapjes die worden gezet om de live-muziekindustrie zo duurzaam mogelijk te maken. Maar sommige artiesten willen de concertindustrie nog radicaler vergroenen. Benieuwd wie en hoe? Lees dan snel verder.

Coldplay

De bandnaam die waarschijnlijk als eerste in je hoofd schiet, is Coldplay. Zij zijn al jaren bezig om hun concerten zo groen mogelijk te maken. Zo genereert het publiek energie door te dansen.

De dansvloer bestaat namelijk uit "kinetische druksensoren" die energie opwekken als het publiek staat de dansen op bijvoorbeeld 'Hymn For The Weekend' of 'Sky Full Of Stars'. En die energie wordt vervolgens gebruikt om het podium draaiende te houden.

Omdat deze vloer uit 44 aparte delen bestaat, duurt het ook even voordat deze is gelegd en weer uit elkaar is gehaald. Om dit zo duurzaam mogelijk te doen, heeft Coldplay een nieuwe manier van touren bedacht. Ze zetten een kleine residency op in de arena's waar ze optreden. Dit houdt in dat ze in plaats van elke avond op een nieuwe plek optreden, meestal een week lang, elke avond in dezelfde arena staan.

Op die manier kan de vloer blijven liggen, maar zorgt het er ook voor dat ze minder CO2 uitstoten door onnodig vaak af te reizen naar nieuwe locaties. Met hun meest recente Music Of Spheres World Tour wil Coldplay 50% duurzamer zijn dan hun vorige tour. En aangezien ze toen ook al aan het vergroenen waren belooft dit alleen maar meer moois voor de toekomst.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Billie Eilish

Ook Billie, die zich al jarenlang uitspreekt over de noodzaak van vergroening in de muziekindustrie, heeft een oplossing bedacht. Samen met Google Maps heeft ze niet alleen duurzame voedselopties in de steden uitgekozen waar ze gaat touren, maar ook transport.

Samen met de navigatie-app heeft ze namelijk de meest duurzame transportopties laten uitlichten voor haar fans. Bij het gebruiken van de app kunnen fans nu naar "Billie's Picks", waar een lijst vol aanraders te vinden zal zijn.

Massive Attack

Dat een activistische band als Massive Attack duurzaamheid ook hoog in het vaandel heeft zitten zal niemand verbazen. Afgelopen maand stonden ze al in Bristol met hun Act 1.5 show. Met dit evenement wilden zij het meest duurzame dagfestival tot nu toe organiseren. Dit deden ze door onder andere de pre-sale alleen te openen voor mensen die in de buurt wonen. Op die manier kunnen ze ervoor zorgen dat de uitlaatgassen van de bezoekers minimaal blijft.

Na het succes van het eerste Act 1.5 experiment, staan ze in december weer op de bühne met acts als IDLES en Nile Rodgers (van de discoformatie Chic). Ook hier is de pre-sale eerst geopend voor mensen uit de buurt, en willen ze laten zien dat duurzaamheid ook in de live-industrie geïmplementeerd kan worden.

En in Nederland?

Hoewel deze duurzame initiatieven op een ver-van-je-bed-show lijken, wordt er in Nederland ook het nodige geïnnovereerd om de live-muziekindustrie te vergroenen. Zo zet Into The Great Wide Open op Vlieland zich in om het festival zo groen mogelijk te houden.

Zo willen ze innoveren met de aggregaten, het implementeren van groene stroom en het verduurzamen van de opbouw van het festival. Ook gebruiken ze speciale software om elektrische voertuigen uit heel Nederland te kunnen vinden en huren, die normaal worden ingezet in de bouw. In de 3FM podcast De Machine spreekt Atze de Vrieze met de organisatie over hun plannen voor de verduurzaming. Benieuwd? Check dan de aflevering hieronder.

#184: Donkere wolken op Prinsjesdag - De Machine

Ster advertentie
Ster advertentie