3FM nieuws
KRO-NCRV

Zo hard raken nieuwe belastingen jouw favoriete festivals

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo hard raken nieuwe belastingen jouw favoriete festivals

Vanochtend sprak 3FM-dj Wijnand Speelman met Ronnie Degen, directeur van het bekende Zwarte Cross-festival. De aanleiding was een discussie over de voorgenomen verhoging van de BTW op festivaltickets van 9% naar 21%, een maatregel waar veel festivalorganisatoren tegen zijn. Degen was onderweg naar Den Haag om zijn standpunt duidelijk te maken en te pleiten voor het behoud van betaalbare festivals.

Verhoging raakt iedereen

De verhoging van de BTW op festivaltickets is volgens Degen een slechte zet. “De wereld wordt al veel te duur. Het organiseren van festivals wordt veel te duur en de kosten zijn al torenhoog. Als de overheid daar dan ook nog eens bovenop een verhoging van €12 per ticket legt, dan wordt het voor mensen met een kleinere portemonnee onbetaalbaar om naar festivals te gaan,” zegt Degen.

Hij benadrukt dat festivals als Zwarte Cross voor iedereen toegankelijk moeten blijven: “Wij vinden juist dat festivals voor en door iedereen bezocht moeten kunnen worden.”

Impact op de Zwarte Cross

Wijnand Speelman vraagt Degen wat deze verhoging concreet zou betekenen voor de ticketprijzen van de Zwarte Cross, een van de grootste festivals van Nederland. Degen legt uit dat een gemiddelde kaartprijs al snel met €10 tot €15 zou stijgen: “En dan zijn wij nog de goedkoopste van Nederland,” merkt hij op.

Pleidooi in Den Haag

Degen is onderweg naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in Den Haag om te spreken tegen de BTW-verhoging. Hij zal zich vooral richten tot de oppositiepartijen, omdat hij weinig hoop heeft dat de regerende coalitie nog van gedachten zal veranderen. “De oppositie zoekt nog steeds naar argumenten om de coalitie onder druk te zetten, en daar wil ik graag bij helpen,” aldus Degen.

Zijn belangrijkste boodschap voor de beleidsmakers in Den Haag? Festivals moeten betaalbaar blijven voor iedereen. “We kunnen niet toestaan dat cultuurfestivals onbetaalbaar worden voor een groot deel van de bevolking,” besluit Degen.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie