3FM nieuws

Horen opdringerige fans bij artiest zijn?

foto: Chappell Roan albumcover The Rise and Fall of a Midwest Princess
  1. Nieuwschevron right
  2. Horen opdringerige fans bij artiest zijn?

Kort geleden sprak artiest Chappell Roan zich uit over opdringerige fans. Zij is niet de enige muzikant die last heeft van fans die de grenzen van artiesten niet respecteren. Maar hoe ver kun je gaan als fan? En horen obsessieve fans bij het artiest zijn?

Een foto maken met je favoriete artiest wanneer je deze toevallig tegenkomt op straat: super leuk! Dat dit niet altijd even leuk is voor de artiest, laat opkomende popster Chappell Roan op haar sociale media weten. Zij laat weten dat zij niet altijd met haar fans op de foto wil in haar vrije tijd.

Chappell Roan

Opkomende popster Chappell Roan heeft zich uitgesproken op haar sociale media over het grensoverschrijdende gedrag van haar fans. Zo zouden verschillende fans naar het adres van haar ouders zijn gegaan. Maar wordt Chappell ook voortdurend lastiggevallen op straat. En nu is ze er klaar mee.

Op haar Instagram laat ze weten dat ze niet het gevoel heeft dat ze haar fans iets verontschuldigd is, wanneer zij niet als artiest aan het werk is. Bovendien vindt ze het onacceptabel dat 'superfans' haar ongewenst achtervolgen, aanraken of zich creepy gedragen. Chappell vergelijkt het leggen van de verantwoordelijkheid bij de artiest en het zien als een "onderdeel van bekend zijn" met het dragen van korte rokjes: je vraagt er niet om.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Parasociale relaties

Dat het voor Chappell geen part of the job is dat fans haar dagelijks lastigvallen, laat ze duidelijk weten in deze TikTok. Chappell zegt in haar video dat het gedrag van sommige fans vreemd is: "It’s weird how people think that you know a person, just ’cause you see them online or you listen to the art they make."

Chappell is niet de enige artieste die hiermee te maken heeft. Met de opkomst van sociale media staan fans steeds dichterbij hun idolen. Dit heeft natuurlijk positieve kanten, maar kan zeker ook negatief invloed hebben op fandom.

Fans hebben het idee een persoonlijke band met hun favoriete artiest te hebben, terwijl die connectie maar van één kant komt. Dit heet een parasociale relatie, wat een beetje klinkt als parasiet. Het idee is ook een beetje hetzelfde: één iemand vraagt aandacht van een ander. Bij een parasociale relatie heeft de fan het gevoel een idool goed te kennen, terwijl hun idool zelf niet van het bestaan van de fan afweet. Zo ontstaan er dus situaties waar fans denken dat ze zomaar artiesten kunnen aanspreken op straat, waar ze dat bij een vreemde niet zo snel zouden doen. Chappell Roan is het meest recente voorbeeld van een artiest die haar grenzen aangeeft tegen deze parasociale fans.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Harry Styles

Zanger en voormalig One Direction bandlid Harry Styles wordt ook voortdurend lastiggevallen door fans. Eén van deze fans is eerder dit jaar in de gevangenis beland door haar obsessieve gedrag. Een fan stuurde meer dan 8.000 handgeschreven brieven naar Harry Styles in minder dan een maand tijd. Dit zijn 2.000 brieven per week, oftewel 285 handgeschreven brieven per dag. Stel dat je ongeveer 2 minuten bezig bent om een kaart te schrijven, dan was deze fan 9,5 uur per dag bezig! En dan is het versturen en wegbrengen van de brieven nog niet meegerekend.

Harry Styles heeft voor dit creepy gedrag aangifte gedaan van stalking, waaraan de fan schuldig is bevonden. De fan heeft 14 weken achter de tralies moeten zitten. Dit was overigens niet de eerste keer dat een fan van Harry achter de tralies is beland. Eerder werd er ook een 28-jarige fan opgepakt voor het inbreken in zijn huis.

Grenzen

De uitlatingen op TikTok en Instagram van Chappell Roan om haar grenzen aan te geven zijn een nieuwe ontwikkeling, waarin artiesten openbaar en duidelijk grenzen aangeven. Misschien heeft Chappell dit niet op de meest vriendelijke manier aangepakt, maar de boodschap is duidelijk. Zij vindt dat die opdringerigheid niet oké is, ook als het "erbij hoort". Hiermee wil ze zeggen dat de huidige acceptatie van dit fangedrag geen excuus is voor het gedrag. Het gaat er juist om dat dit gedrag niet meer geaccepteerd wordt.

En het gedrag van deze obsessieve fans is ook niet oké. Het is daarom een goede ontwikkeling dat opkomende artiesten zoals Chappell Roan hun grenzen stug aangeven, zodat fans weten waar ze aan toe zijn en niet voor teleurstellingen komen te staan wanneer ze toch om die foto vragen. Je favoriete artiest mag je vraag namelijk ook gewoon afwijzen.

Ster advertentie
Ster advertentie