3FM nieuws
KRO-NCRV

Indringende documentaire ‘De Echo van MH17’ blikt tien jaar later terug op ramp

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Indringende documentaire ‘De Echo van MH17’ blikt tien jaar later terug op ramp

Vanochtend sprak 3FM-dj Mart Meijer namens Wijnand in de Ochtend met regisseur Ines ten Berge over de totstandkoming en impact van haar documentaire De Echo van MH17. Deze vierdelige serie brengt de gebeurtenissen en nasleep van de ramp met vlucht MH17 in beeld, precies tien jaar na dato.

Een week van herinnering en reflectie

"Het is de derde week van juli en dat staat sinds tien jaar in het collectieve geheugen van Nederland gegrift als een ongelofelijk heftige week," volgens Mart Meijer. Deze week markeert de tiende herdenking van het neerstorten van vlucht MH17, een tragische gebeurtenis waarbij bijna 200 Nederlanders omkwamen. De ramp heeft diepe wonden geslagen in de Nederlandse geschiedenis en roept nog steeds veel vragen op.

Documentaire zonder voice-over

In De Echo van MH17 kiest Ines ten Berge ervoor om zonder voice-over te werken, waardoor de nabestaanden en betrokkenen direct hun verhaal aan de kijker vertellen. Mensen kijken recht de camera in en dit zorgt voor een directe en emotionele verbinding met de kijker, wat de verhalen extra krachtig maakt.

Belangrijke Sleutelmomenten

De documentaire belicht verschillende sleutelmomenten van de afgelopen tien jaar, vanaf de dag van de ramp tot aan de juridische nasleep. Ook wordt er gekeken naar de impact op de nabestaanden en professionals die betrokken waren bij het onderzoek, zoals de officier van justitie die levenslange straffen eiste voor de drie niet-veroordeelde Russen.

Emotionele belasting

Het maken van de documentaire was een intensieve en emotioneel beladen klus. "Je bent ook niet van steen gemaakt als regisseur," zegt ten Berge. Samen met een team van mensen en researchers heeft ze diepgaande en vaak lange gesprekken gevoerd met nabestaanden. "Het is voor die nabestaanden ook fijn om erover te praten, ook al zeggen ze dat nooit van tevoren," voegt ze toe.

De pijn blijft

Hoewel de nabestaanden door zijn gegaan met hun leven, blijft de ramp een rauw randje in hun bestaan. Vooral tijdens de herdenkingstijd komen de emoties weer naar boven. "Het blijft een grote wond in hun leven," zegt ten Berge. Voor sommigen is het extra zwaar omdat van hun geliefden niets is teruggevonden, wat het verwerkingsproces bemoeilijkt.

Een vierdelige serie

De Echo van MH17 bestaat uit vier afleveringen. De eerste aflevering was op 15 juli te zien en kan worden teruggekeken op NPO Start. De tweede aflevering wordt vanavond om 22:10 uur uitgezonden op NPO 2.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie