Wat is de impact van Brexit op tours van Britse artiesten?
- Nieuws
- Wat is de impact van Brexit op tours van Britse artiesten?
Of je nu voor of tegen de Brexit bent, feit is dat het gaat gebeuren. Wat heeft dat voor impact op tours van Britse artiesten? Heel veel is hierover nog onduidelijk, maar met het oog op Bye Bye Britain kan een klein beetje vooruitkijken geen kwaad.
Visum: ja of nee?
Wordt het na de Brexit een gedoe om de grens over te komen als artiest? In 2020 in ieder geval nog niet. Nigel Adams, de Britse minister van Sport, Media & Creative Industries heeft laten weten dat er tijdens de 'implementatie-periode', die eindigt in december 2020, qua visa nog niets zal veranderen.
Ook wil hij ervoor zorgen dat Britse artiesten ook ná die periode makkelijk kunnen blijven touren: "It's absolutely essential that free movement for artists is protected post-2020. Touring is the lifeblood of our music industry, we'll continue to recognise the importance of it once we have left the EU."
Welkom, maar niet te lang
Het is in Nederland mogelijk om een visa-vrijstelling te krijgen als artiest van buiten de EU: je mag dan niet langer dan zes weken aaneengesloten hier werken. Deze regeling geldt nu bijvoorbeeld ook al voor Amerikaanse artiesten zoals Billie Eilish of Twenty One Pilots. Volgens concertpromotor MOJO gaan er eigenlijk bijna nooit artiesten over die limiet heen, omdat ze vaak maar een paar keer optreden en dus na een paar dagen weer weg zijn.
In Nederland zit je daarom al snel goed, als je een volledige Europese tour gepland hebt moet je iets beter op je agenda en boekhouding gaan letten. Elk land heeft eigen visa-regels waar je aan moet voldoen, dus komt er heel veel papierwerk kijken bij een tour die bijvoorbeeld tien of meer Europese landen aandoet. En dan heb je nog niet eens gedacht over de juiste transport-, gezondheids- en reisverzekeringen.
Voor grote acts als Coldplay of Ed Sheeran is dat makkelijker te regelen dan voor nieuwe bands met weinig budget. Hun Europese tours kunnen door dit soort zaken te duur worden of teveel tijd, mankracht en moeite gaan kosten.
Transport
Waar de Coldplays en Ed Sheerans van de wereld dan wél weer rekening mee moeten houden: per concert rijden er vaak tig vrachtwagens vol apparatuur mee. Die moeten ook gewoon netjes door de douane straks. Files bij Dover of Calais zijn dus te verwachten en daar moet goed op ingespeeld worden: concerten last-minute verplaatsen is geen geliefde oplossing.
Dit zijn nog maar een paar zaken waar artiesten rekening mee moeten gaan houden. Hoe dan ook: fingers crossed dat we ook na Brexit lekker veel Britse acts in Nederland kunnen blijven zien!
Bye Bye Britain
31 januari staat 3FM in het teken van Brexit. Je hoort alleen maar muziek afkomstig uit Groot-Brittannië, de voice-overs zijn Engels, de shows beginnen volgens hun tijdzone een uurtje later en all things British worden verwelkomd. Dus stop die hete aardappel in je keel, trek je steenkolen-Engels uit de kast en zet je radio vast op de juiste frequentie. Tot 31 januari, tot Bye Bye Britain!
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.