3FM nieuws
KRO-NCRV

Ex-profvoetballer Berry van Aerle over EK-finale 1988: "Wij zijn toen langzaam gegroeid in het toernooi"

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ex-profvoetballer Berry van Aerle over EK-finale 1988: "Wij zijn toen langzaam gegroeid in het toernooi"

Het is vandaag precies 36 jaar geleden dat Nederland in 1988 het EK won in München. Deze ochtend belde Barend en Wijnand met oud-voetballer Berry van Aerle die toentertijd moest spelen tijdens de wedstrijd. Ze spraken over het onderlingen gevoel vooraf zo'n grote wedstrijd en het legendarische doelpunt van Marco van Basten.

EK-finale 1988

"We zaten er met een goed gevoel", vertelt Berry van Aerle op de vraag of hij het moment in de kleedkamer nog wist vlak voordat de wedstrijd begon. "Wij zijn toen langzaam gegroeid in het toernooi. Na de halve finale wisten wij wel dat we een grote kans hadden. Er was wel wedstrijdspanning, maar verder een goed gevoel. Geen sprake van gestreste spelers."

Het ultieme moment tijdens de EK-finale was toen Marco van Basten scoorde. "Het doelpunt van Van Basten was een bevrijding. Dan weet je dat de buit binnen is." Wel was Van Aerle verbaasd over Van Basten. "Ik dacht 'Wat doet die nou? Wat gaat hij nou doen van die afstand?', het was gewoon uniek."

Niks missen van 'Barend en Wijnand: Plankgas achter Oranje aan'? Hou dan het liveblog in de gaten of volg alles via het speciale uitzendkanaal.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie