3FM nieuws
KRO-NCRV

Ex-profvoetballer Finn Berk over zijn ervaringen binnen het professionele voetbal: ''Het is een grote kut wereld''

foto: Instagram Finn Berk
  1. Nieuwschevron right
  2. Ex-profvoetballer Finn Berk over zijn ervaringen binnen het professionele voetbal: ''Het is een grote kut wereld''

Het is de ultieme droom voor veel jongens en meisjes: profvoetballer worden. Finn Berk wist van zijn dromen werkelijkheid te maken, maar helaas leek de realiteit meer op een nachtmerrie. Vanochtend sprak 3FM-dj Wijnand Speelmand met de ex-profvoetballer over zijn boek 'Voetbaldroom', waarin hij schrijft over zijn slechte ervaringen binnen het professionele voetbal. Het boek is een noodkreet én een oproep aan de voetbalwereld om te veranderen.

Droom in duigen

Net zoals vele andere kinderen droomde Finn ook van kinds af aan over het zijn van een prof-voetballer. "Uiteraard had ik die droom. Helaas valt het toch wat tegen in de praktijk." Volgens de voetballer heerst er een angstcultuur, en krijg je regelmatig te maken met straffen en vernederingen. Zelf heeft hij dit o.a. ervaren in zijn tijd bij de jeugdopleiding van AZ. "Omdat ik toevallig 8 jaar bij AZ heb gespeeld gaat het over AZ (...) maar het gebeurt eigenlijk overal binnen de BVO-wereld."

Nare ervaringen

Het boek 'Voetbaldroom' dat hij schreef is geen autobiografie, maar bedoeld om te informeren. Daarin staan verschillende voorbeelden genoemd van nare situaties die Finn heeft meegemaakt, maar ook andere mensen. Op de vraag wat de oud-profvoetballer zelf heeft meegemaakt bij AZ haalt hij de volgende herinnering op: "Wij verloren op een gegeven moment van Ajax (...) en we hadden om 10.00 uur een bespreking boven in de bioscoopruimte bij AZ. We maakte al dolletjes, want we weten: wij krijgen weer de volle laag. En je had altijd een paal midden in die bioscoopruimte, daar kon je een beetje uit het zicht zitten van de trainer. Af en toe werd er letterlijk gevochten, maar af en toe werd er 'steen, papier, schaar' gespeeld om te bepalen wie daar mocht zitten, zodat je uit het zicht was."

Bekijk het hele interview hieronder.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie