Is het uitbrengen van albums echt ouderwets, OneRepublic?
- Nieuws
- Is het uitbrengen van albums echt ouderwets, OneRepublic?
In een gigantische Facebookpost liet OneRepublic frontman Ryan Tedder weten dat de band het he-le-maal anders gaat doen. Fuck albums en weg met die ellenlange tours, OneRepublic trekt hun eigen pad. Een pad van losse releases, creativiteit en snel schakelen. Klinkt cool, maar hoe zit dat nou precies?
Het idee
Volgens Ryan Tedder zijn albums ouderwets en wordt het tijd dat artiesten het anders gaan doen: gewoon losse liedjes releasen! Direct van inspiratie naar schrijven en van schrijven naar uitbrengen. Zo snel mogelijk. Dankzij de komst van streamingdiensten gaat dit een stuk makkelijker en heb je niet per se een album meer nodig om je singles te 'dragen'. Bij dit plan hoort ook dat OneRepublic alleen maar tourt als het goed voelt en dat ze alleen merchandise uitbrengen die ze zelf ook willen dragen.
Die nieuwe aanpak betekent ook dat de stijl van OneRepublic's muziek wat wisselvalliger zal zijn. Op deze manier is er meer ruimte voor experimenteren, wat precies is wat hij voor ogen heeft. Lekker veel diversiteit. Ryan: "Sommige van deze nummers ga je fantastisch vinden, anderen echt volledig kut. Maar het maakt niet uit! Zo blijft het fris en je weet altijd dat je binnen een paar weken weer iets nieuws hebt." Een van die nieuwe dingen is dus 'No Vacancy', het eerste liedje dat de band op deze manier uitbrengt.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Maar waarom dan?
De achterliggende reden is vrij simpel: het moet sneller, actueler en frisser. Ryan Tedder: "Ik ben super-ADD, joh. Het is voor mij onmogelijk om op één soort sound te focussen en het heeft me altijd al geïrriteerd dat albums vaak al gedateerd klinken voordat ze uberhaupt uitkomen. Sommige liedjes liggen al twee jaar op de plank voordat het album uitkomt! Dat gaan we niet meer doen. Albums zijn niet flexibel en wij willen dingen maken die NU relevant zijn."
Zijn albums echt zo irrelevant?
De meeste artiesten maken nog wel écht albums. Er zit ook wel een bepaald soort uitdaging in, natuurlijk: je moet de liedjes op de goede volgorde krijgen, zodat je album fijn doorluistert. Sommige artiesten willen er óók nog een doorlopend verhaal mee vertellen of de liedjes schrijven rondom een thema. Het wordt een soort kunstwerkje, waarin liedjes op zichzelf goed werken, maar ze nog mooier worden in het grotere geheel.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Maar wanneer is een album nog relevant? Calvin Harris leeft in 2017 ook gewoon op losse singles en tsja, wat is precies de toegevoegde waarde van album van The Chainsmokers? Popsterren als Ariana Grande en Dua Lipa brengen wel albums uit, maar zouden het eigenlijk ook prima zonder kunnen. Dua Lipa doet het al anderhalf jaar zonder album en scoort keurig hit na hit. Ze werkte zelfs al samen met Sean Paul, wat je natuurlijk kunt beschouwen als de creatieve holy grail van een zangcarrière ;). Waar ligt die lijn, waar heeft het maken van een album wel of geen nut? De keuze blijft natuurlijk altijd aan de artiest (en zijn/haar label).
Wij kunnen ons voorstellen dat de fanbases van verschillende artiesten wel waarde hechten aan een album, alleen al om het feit dat je die zo mooi in een kastje kunt zetten. Wat vind jij, zijn albums nog relevant anno 2017 of heb jij liever losse singles om de zoveel weken?