Kan muziek eigenlijk ooit opraken?
- Nieuws
- Kan muziek eigenlijk ooit opraken?
Iedere keer als ik muziek luister vraag ik het me af: kan muziek eigenlijk ooit opraken? Het kan toch niet zo zijn dat je oneindig vaak noten kunt combineren tot een origineel én een goed nummer? Ik heb iedere keer als een een nieuwe plaat uitkomt respect voor de artiest, want hoe de fuck wist deze persoon zeker dat deze combinatie van noten nog niet bestond? Het wordt tijd om eens antwoord te zoeken op die prangende vraag: kan muziek ooit opraken?
Net als het alfabet
Er bestaan miljoenen nummers. En al die nummers zijn anders. Oké, misschien lijken sommige tracks op elkaar, maar uiteindelijk zijn ze allemaal anders. Aangezien er maar een aantal noten zijn die wij kunnen horen, kan het toch haast niet anders dan dat de combinatie van melodieën ooit opraakt? Dat je als artiest echt geen nieuwe combinatie meer kunt vinden omdat álles al bestaat? Ik vind het logisch klinken. Ik hoorde ooit het argument dat ons alfabet 26 letters heeft, maar je daar oneindig veel verhalen mee kunt maken. Dat klinkt ook vrij logisch als je kijkt naar muziek. In dat geval zou het aantal tracks dat je kunt maken met die paar tonen ook oneindig zijn. Maar dan die tweede vraag, als al het goede al gemaakt is, hebben we dan over honderd jaar alleen nog maar ontzettende kutmuziek?
Ik, als ik me buig over dit moeilijke vraagstuk
En dan de instrumenten
Los van de tonen heb je ook veel verschillende instrumenten. Als je een bepaalde melodie op een gitaar speelt, klinkt het alweer anders dan dat je het speelt op een piano. Het feit dat er veel verschillende instrumenten bestaan speelt ook mee bij de vraag of muziek ooit op kan raken. De kans dat het zo is, wordt daarmee ook een stuk kleiner. Verder weten we ook niet hoe muziek er in de toekomst uit komt te zien. Misschien zijn er over 200 jaar weer honderden nieuwe instrumenten ontworpen en kunnen we digitaal geluiden produceren waar we nu nog niet eens over na kunnen denken. De kans zit er dik in dat de klanken die we nu kennen en mooi vinden, flink veranderen.
Inspiratiebron
Los van plagiaat zijn er jonge artiesten die geïnspireerd worden door de vorige generatie artiesten. Harry Styles is daar een goed voorbeeld van. Hij bewijst dat je prima inspiratie kunt halen uit veel andere nummers en alsnog een dikke hit kunt scoren. Want de meeste muziek bestaat uit veel, heel veel, inspiratie. En daar is niets mis mee, tenzij je een letterlijke kopie maakt van een ander nummer. Dan loop je het risico dat je een flink deel van je zuurverdiende centen moet afstaan aan de artiest van wie je het 'gestolen' hebt. Jep, ook als je het per ongeluk doet. Want hoe bewijs je het dat je diezelfde geniale mind hebt als die artiest van wie je het jat? En het kan natuurlijk altijd dat je het stiekem al weleens gehoord hebt, vroeger of zo. En het daardoor ergens onthouden hebt.
Damn right, Britney
Maar kan het nu opraken of niet?
Nee! Uit onderzoek van de universiteit van Hong Kong blijkt dat we ons voorlopig nog geen zorgen hoeven we maken. "It is safe to say that we will not be running out of music any time soon." In de westerse muziekwereld zijn de meeste nummers opgebouwd uit twaalf noten, maar het aantal mogelijkheden met die noten is oneindig. Dit komt mede door het verschil in de instrumenten waarmee je deze muziek speelt én het hangt ook af van de afstand die er tussen deze noten zit.
En soms hebben we ook behoefte aan wat nieuws, de stap om dan wat meer richting de exotisch klinkende muziek te stappen is ook niet zo groot. Vandaag de dag hoor je namelijk ook veel oosterse tonen in onze muziek, zelfs in nummer één hitjes. Je zal daarom nog vaak denken dat een nummer een tikkeltje gek klinkt, maar uiteindelijk toch wel lekker is. Genres raken daarom ook niet snel op, omdat mensen behoefte blijven hebben aan iets nieuws. Wat wij nu extreem slecht vinden klinken, kan over een eeuw een dikke hype zijn. En nieuwe geluiden kun je prima combineren met wat inspiratie uit classics die je opa ook vet vond.