Sander (24) zat vast in Azië en richtte een vliegmaatschappij op om naar huis te kunnen
- Nieuws
- Sander (24) zat vast in Azië en richtte een vliegmaatschappij op om naar huis te kunnen
Sander Koning (24) uit Rotterdam vertrok in februari voor een wereldreis van een jaar. Krap twee weken later zat hij in lockdown op de Filippijnen en kon hij niet meer naar huis. Samen met twaalf Nederlandse reisgenoten bedacht 'ie een nogal ongewone oplossing om tóch nog weg te kunnen.
Onduidelijkheid
Het idee: een jaar lang de tijd nemen voor Zuid-Oost Azie, Nieuw-Zeeland, Australië, China, Japan, Mongolië, Sri Lanka en India. Het werd twee weken Filippijnen en drie weken stressen in een vol hostel. Sander vertrok eind februari en de coronamaatregelen bereikten half maart zijn eiland op de Filippijnen, Palawan. De autoriteiten gebruikten social media om allerlei informatie over maatregelen te delen, dus duidelijkheid was ver te zoeken.
Sander: "Toeristen deelden allerlei posts met goede bedoelingen, maar alle info liep door elkaar. De Nederlandse ambassade kon dingen vaak pas na een dag of drie bevestigen, dus er was een groot grijs gebied rondom de precieze maatregelen. Een aantal mensen uit mijn hostel vertrokken halsoverkop terug naar Nederland, ik wilde het nog een paar dagen aankijken. Toen het dorpje waar ik was ineens compleet werd afgesloten, werd de situatie grimmiger. Alles ging dicht, balken ervoor, op slot en dichtgespijkerd. De lokale bevolking keek toeristen argwanend na en begonnen soms naar je te kuchen. Het was geen fijne sfeer."
Smokkelroute
Zijn dorpje werd volledig afgesloten en hij mocht er, als toerist zijnde, ook niet meer uit. Via een shady dealtje kon hij nog wel naar El Nido, een stad waar meer Nederlanders zaten. "Ik dacht, 'dan kunnen we in ieder geval samen kijken hoe we hier wegkomen'. Omdat het dorpje afgesloten was, moest ik verstopt op de achterbank van een busje vervoerd worden, met tassen bovenop me. Ik werd gelukkig niet gespot, ook al controleerden ze met spiegels zelfs onder de auto."
Eenmaal in El Nido ontstond het plan om de lockdown, die toen een maand zou duren, maar gewoon af te wachten. Vanwege de crisis was het op dat moment goed betaalbaar om per persoon een privé eiland te huren (geen grap) om die maand op door te brengen. Toen veranderde de regelgeving en mochten ze niet van locatie wisselen, dus bleef de groep toch in hun hostel om de maand uit te zitten.
Op 17 maart wilde Sander met een groepje hostelgasten de laatste vlucht naar Manilla pakken, omdat de sfeer rondom het hostel steeds grimmiger werd. Vanuit Manilla zou een KLM reddingsvlucht naar Nederland vertrekken, maar die werd geannuleerd vanwege een verdachte coronabesmetting op Palawan. Daarna ging het vliegveld dicht. Gewone vluchten gingen 'm duidelijk niet worden, dan maar zelf een plan smeden!
Vliegtuigje huren
Dat plan werd het charteren van een vliegtuig. Dat kost zo'n 15.000 euro, dus ruim 1200 euro per persoon. Een flinke bak geld, maar het grootste probleem waren de randzaken er omheen.
"Je kunt niet zomaar zeggen, 'we huren een vliegtuig en laten 'm op een ander eiland weer landen'. Je moet een vergunning hebben voor opstijgen, eentje voor landen, eentje voor het luchtruim, het gesloten vliegveld moest opnieuw open, het personeel daarvan werd weer opgetrommeld, we moesten nog andere passagiers vinden... Het was enorm veel werk, je hebt geen idee wat er allemaal bij komt kijken. Je richt niet écht een vliegmaatschappij op, maar als je alles bij elkaar optelt komt het wel in de buurt, haha."
Sander en elf andere Nederlanders betaalden op voorhand voor het vliegtuig en zijn toen keihard aan de slag gegaan om andere passagiers te vinden. "Er konden 48 mensen in, uiteindelijk hebben we 37 tickets verkocht. Daarmee hebben we de kosten nog wat kunnen dekken. We geloofden bijna niet dat het zou lukken, maar toen we landden in Manilla was iedereen zó gelukkig! Daar konden we op een reddingsvlucht van de KLM stappen, waarmee we terug naar Nederland konden."
Goed verhaal
Een echte vliegmaatschappij bezit Sander dus niet, maar hij heeft wél een goed verhaal voor de kleinkinderen later. Het voelt wel dubbel: "Ik baal omdat ik mijn baan, huis en telefoonabonnement heb opgezegd omdat ik een jaar weg zou gaan. Ik woon nu dus weer bij mijn ouders tot ik een nieuwe oplossing heb. Toch ben ik blij dat ik weer in Nederland ben, het was absoluut de verstandige keuze. We hebben er hard voor moeten werken, maar het is gelukt!"
Gerelateerd
3FM nieuws
Complottheorie: Avril Lavigne is al 20 jaar dood?!3FM nieuws
Rag'n'Bone Man in AFAS Live: "meezingen en met ogen dicht genieten van de muziek"3FM nieuws
Eefje de Visser, Michael Kiwanuka, Deftones en nog veel namen aangekondigd voor Best Kept Secret 20253FM nieuws
Is AI de toekomst van muziek?