Pinnen op een festival: mega fijn, maar hoe doe je een rondje?
- Nieuws
- Pinnen op een festival: mega fijn, maar hoe doe je een rondje?
Het was ooit heel simpel: ieder die een biertje wilde tijdens een rondje op een festival leverde een muntje in, en dan werd het voor de groep gehaald. Tegenwoordig heb je steeds meer festivals die geen muntjes meer gebruiken, maar waar je gewoon kunt pinnen, zo ook Best Kept Secret. De belangrijkste vraag is dan ook, hoe bepaal je hoe de rondjes worden gehaald? We vroegen het aan verschillende vriendengroepen op Best Kept Secret.
Pinnen komt vooralsnog niet veel voor bij grotere festivals. De NOS en NOS op 3 onderzochten in 2023 zestig festivals, waarvan 28 festivals met meer dan 25.000 bezoekers. Maar op zes (!) festivals van de grote festivals kon gepind worden. Bij kleinere festivals was dit overigens anders, in het onderzoek kon je op meer dan 50% van deze festivals pinnen.
Alles delen via een app
De eerste vriendengroep is die van Maja uit Duitsland, die het op een vertrouwde manier afhandelen: met een Wie Betaalt Wat-achtige app. "Het fijne is dat we achteraf één keer betalen, in plaats van tussendoor telkens geld moeten overmaken". Zelf zijn ze wel tevreden over het pinnen: want het is van begin tot eind heel makkelijk om te doen. Wel zorgt dit ervoor dat ze snel veel meer geld uitgeven dan ze eigenlijk willen.
In Duitsland is pinnen op een festival niet populair, maar daar wordt uberhaupt nog meer met cash betaald. "Wel hebben wij festivals waar je een pas krijgt waar je geld op kunt laden". Hoewel dit makkelijk klinkt, zijn het wel veel stappen tussen het opladen en het drankje drinken. "Soms heb je dan geen zin om het riedeltje te beginnen, en dan laat je het drankje gewoon links liggen".
foto: Djoey Bodenstaff
Maja en haar vrienden
"Hij betaalt alles"
Vervolgens spotten wij Patrick en zijn maten. Zij pakken het wat klassieker aan, gewoon om en om een rondje betalen. Maar Patrick heeft een loophole gevonden: "ik heb wel een systeem, de hele dag gewoon nog geen rondje gehaald". Klinkt ideaal, maar mogelijk niet van lange duur. "Ik zal er ooit aan moeten geloven," grapt hij nog. "Sinds de laatste twee rondjes word ik in de gaten gehouden."
Gelukkig neemt de vriendengroep het niet heel serieus, en mogen sommige mensen nog wel eens een rondje minder halen. Ze nemen de ongelijke bedragen dan ook voor lief. Het enige moeilijke is het bij elkaar houden van de groep, aangezien Best Kept Secret net zoals veel andere festivals bekers recyclet aan de bar, en je extra laat betalen als je geen bekertje hebt. Anders blijf je maar lappen.
foto: Djoey Bodenstaff
Patrick en zijn bierbetaler
Verlangen naar het verleden
Als laatste is daar de vriendengroep van Mees en Andy, die net hun shift op Best Kept Secret hebben afgerond. En al snel ontstaat er onenigheid, want Mees is heel blij met het pinsysteem, terwijl Andy juist terugverlangt naar de muntjesdagen. "Met muntjes is het gewoon relaxt. Iedereen legt een muntje in voor een rondje". Tsja, klinkt makkelijk genoeg.
Maar Mees kopt 'm terug, en uit zijn frustraties over alle muntjes die na het festival nog onderin het heuptasje liggen te rotten. "Als je achteraf nog muntjes overhebt," reageert Andy met veel zelfvertrouwen, "is dat je eigen schuld, had je maar gewoon minder muntjes moeten halen". Als wij dan nog vragen naar de afspraken over hoe de rondjes worden gehaald, zit de groep nog niet op één lijn, dus dat wordt later in het weekend nog een leuk gesprek met z'n allen.
foto: Djoey Bodenstaff
Andy en Mees
Gerelateerd
3FM nieuws
Måneskin op Pinkpop: knallende rockshow met een hoop sexiness3FM nieuws
Jungle over geheime dj-set op Down The Rabbit Hole, hun album 'Volcano' en... neuken in de keuken?3FM nieuws
Paolo Nutini wekt ontzag met de kracht van zijn stem3FM nieuws
Grootste podium ooit voor Zwarte Cross: Een innovatie die de grenzen verlegt