3FM nieuws

De FIFA playlist: het perfecte voorbeeld van het belang van muziek in games

foto: ANPfoto
  1. Nieuwschevron right
  2. De FIFA playlist: het perfecte voorbeeld van het belang van muziek in games

Het is weer zover, FIFA is terug, en dat betekent ook dat er weer een nieuwe playlist is. Elk jaar is het afwachten welke tracks de selectie hebben gered door de spelmakers. Deze playlist is niet zomaar een selectie van tracks, maar is inmiddels uitgegroeid tot een cultureel fenomeen met enorme impact. Maar hoe is dat eigenlijk ooit zo gegroeid?

EA FC 25

De voetbalsimulator EA sports FC 25, die in eerdere edities bekend was als FIFA, heeft al jarenlang interessante soundtracks gehad. In 1998 begon dat al met 'Song 2' van Blur, wat de als de eerste FIFA hit gezien wordt. In de jaren erna groeide FIFA uit tot een van de grootste games ter wereld. De FIFA soundtrack werd een echt fenomeen, de nummers die op de playlists stonden brengen nog steeds veel nostalgie terug bij gamers. Veel jongeren spelen FIFA waardoor de muziek die erin verwerkt zit verbonden is aan die jongere jaren. De muziek kwam van allerlei plekken ter wereld, en van voornamelijk indie artiesten.

Hoe groter het spel werd, des te groter de artiesten op de soundtrack werden. In deze editie is dat erg duidelijk terug te zien. Met supersterren als Billie Eilish, Charli XCX en Twenty One Pilots is de lijst groter dan ooit. Toch blijft de sfeer van 'vroeger' hangen met kleinere artiesten, zodat dat nostalgische gevoel niet helemaal weggaat. Deze kleinere artiesten kunnen echt groeien van een plekje op de lijst. Het beste voorbeeld daarvan is Glass Animals. Iedereen kent 'Heat Waves' natuurlijk, hun grootste hit en een TikTok-classic. Voordat 'Heat Waves populair werd op TikTok, was het al een van de meest geliefde 'FIFA-nummers' onder de fans. In 2020 stond het nummer op de playlist, en nu is het een van de meest gestreamde nummers ooit.

Een aantal andere 'FIFA-nummers' zijn: 'On Top Of The World' van Imagine Dragons, 'Kids' van MGMT en 'The Nights' van Avicii.

Check hier de volledige soundtrack van EA FC 25:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer dan een spelletje

Er zijn nog veel meer games die muziek op interessante manieren gebruiken. Ook in de megaserie GTA is de playlist altijd een belangrijk onderdeel geweest. In het spel wordt er veel auto gereden, en de radiozenders die dan spelen zijn enorm populair. Van Michael Jackson tot Roddy Rich, van rock tot hiphop, het is er allemaal. Deze radiozenders ontstijgen soms de spellen zelf, en zijn ook op streamingdiensten te vinden. Wie er te horen zijn op de GTA 6 radiozenders is dan ook een enorm vraagstuk. Het is wel al bekend dat Heaven 17 niet op de soundtrack verschijnt. De band werd 7500 dollar aangeboden, wat ze belachelijk vonden.

Je muziek in een game laten draaien is leuk, maar je muziek live releasen in een game? Het klinkt misschien gek, maar Travis Scott deed het in Fortnite. Hij deed er een live optreden voor maar liefst 12 miljoen kijkers...

Zo zijn er nog oneindig videogames waar muziek een belangrijke rol speelt. Ook originele soundtracks kunnen populair worden. Kijk naar de rustgevende Minecraft soundtrack, die al honderden miljoenen stream binnenhaalt. Videogame muziek is vaak instrumentaal en wordt dan ook vaak gebruikt als achtergrond geluid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie