3FM nieuws
KRO-NCRV

Laila Frank over haar podcast 'Welkom in Washington'

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Laila Frank over haar podcast 'Welkom in Washington'

Amerikadeskundige Laila Frank was vanochtend te gast bij Wijnand in de Ochtend om te praten over het tweede seizoen van haar podcast "Welkom in Washington". Met deze serie duikt ze in de levens van gewone Amerikanen en onderzoekt ze wat hen drijft bij de keuzes die ze maken, met name rondom de verkiezingen. Terwijl de Amerikaanse verkiezingen voor veel mensen in Nederland vaak draaien om grote politieke figuren zoals Donald Trump en Kamala Harris, legt Laila de focus op de mensen achter de stembiljetten en de verhalen die zelden aan bod komen.

Een diepgaande blik op de Amerikaanse samenleving

Laila begint met het benoemen van een belangrijk punt: in de media gaat het veel over wat er in Washington D.C. gebeurt en over bekende politici, maar de mensen die daadwerkelijk stemmen – de gewone burgers – blijven vaak op de achtergrond.

In plaats van zich te richten op de laatste politieke analyses, besluit ze in haar podcast de levens van Amerikanen door het hele land te belichten. Dit perspectief geeft niet alleen inzicht in de complexiteit van de Verenigde Staten, maar laat ook zien hoe divers en uiteenlopend de meningen en ervaringen van Amerikanen zijn.

Een historisch perspectief: De brief van George Washington

Voor het tweede seizoen van "Welkom in Washington" is de insteek veranderd. Ze vond inspiratie in een brief van George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten, waarin hij na acht jaar presidentschap zijn zorgen en hoop voor het land uitte. “Het was alsof hij die brief gisteren geschreven had, zo actueel is het nog steeds,” aldus Laila. Vanuit die brief koos ze zes thema’s die als uitgangspunt dienen voor haar nieuwe afleveringen. In elke aflevering bezoekt ze een andere plek in Amerika en vertelt ze het verhaal van Amerikanen die zich in die thema's herkennen.

Maryam: Het verhaal van verslaving

Een van de verhalen die in de eerste aflevering naar voren komt, is dat van Maryam, een vrouw die worstelde met een pijnstillerverslaving na een blessure. Dit probleem, dat veel Amerikanen raakt, illustreert de enorme uitdagingen rondom de gezondheidszorg in de Verenigde Staten. Laila schetst hoe Maryam ondanks haar eigen problemen toch anderen helpt door te werken bij een telefoonlijn voor verslaafden. Deze lijn, genaamd "Never Use Alone", ondersteunt mensen die drugs gebruiken door hen te begeleiden tijdens hun gebruik, om zo overdoses te voorkomen. "Het is fascinerend om te zien hoe iemand die zelf door zo’n diep dal is gegaan, nu een bron van steun kan zijn voor anderen,” vertelt Laila met bewondering.

Het politieke speelveld en de Nederlandse perceptie

Tijdens het interview werd ook besproken hoe Nederlanders vaak een simplistisch beeld hebben van Amerikaanse verkiezingen en de Amerikaanse kiezer. “We onderschatten vaak dat Amerikanen maar twee keuzes hebben: Democratisch of Republikeins,” zegt Laila. Waar Nederlanders uit vele partijen kunnen kiezen, moeten Amerikanen kiezen tussen slechts twee partijen, wat soms voor veel mensen betekent dat er geen écht passend alternatief is.

Veel conservatieve Amerikanen stemmen bijvoorbeeld op Trump, niet omdat ze alles goedkeuren wat hij zegt, maar omdat hun waarden beter aansluiten bij het Republikeinse kamp. “Ze willen een kleinere overheid, zijn tegen abortus, en vinden dat wapenbezit een grondrecht is. Links biedt hen geen alternatief,” legt Laila uit.

Daarnaast speelt de economie een grote rol: veel Trump-stemmers voelen dat ze onder zijn beleid economisch beter af waren, ondanks zijn controversiële uitspraken. Dit toont aan dat de keuze voor een president niet alleen gedreven wordt door morele of ethische overtuigingen, maar vaak ook door economische noodzaak.

Spannende verkiezingen in het vooruitzicht

Met de verkiezingen die steeds dichterbij komen, blijft het spannend wie uiteindelijk zal winnen. Volgens Laila hangt de uitkomst af van een klein aantal kiezers in de zogenaamde "swing states", waar de stemmen verdeeld zijn. Zij gelooft dat slechts een paar duizend stemmen de doorslag kunnen geven. “Het is echt spannend en moeilijk te voorspellen wie er gaat winnen,” zegt ze. “Vraag het me op 5 en 6 november nog een keer.”

Met "Welkom in Washington" biedt Laila Frank een verfrissende kijk op de Amerikaanse samenleving door de ogen van haar inwoners. Door de persoonlijke verhalen van gewone Amerikanen te delen, geeft ze luisteraars een dieper inzicht in het politieke en sociale landschap van het land.

Check hier het hele gesprek:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie