Ten Walls en de social media shitstorm
- Nieuws
- Ten Walls en de social media shitstorm
In minder dan 24 uur van techno-held tot de meest gehate man op het web. DJ/producer Ten Walls kreeg het voor elkaar door een homofobe post te plaatsen op zijn Facebook. Hij is niet de eerste, maar ook niet de laatste die door een rel in opspraak raakt.
Het is einde carrière voor de Litouwse producer en DJ Ten Walls (artiestennaam van Marijus Adomaitis). Bovenstaande post was de aanleiding voor een ongekende shitstorm op social media. Vertaald:
"I remember producing music for one Lithuanian musician, who tried to wash my brain that I don’t need to be so conservative and intolerant about them. 'When I asked him "what would you do if you realized that your 16-year-old son’s browny (anus) is ripped by his boyfriend?" Well he was silent.
One of my first gigs in Ireland, on my way to [my] hotel I saw a church with a fence decorated with hundreds of baby shoes. Naturally I wondered why?
'Unfortunately a priest’s lie for many years was uncovered when children were massively raped.
Unfortunately the people of other breed continue to do it and everyone knows it but does nothing.'"
Gay Star was het eerste medium dat zijn walging uitsprak over de post en al snel was er geen houden meer aan. Zijn management dumpte hem, het Amsterdamse Pitch Festival trok de handen af van Ten Walls, Sonar en Pukkelpop volgden al snel en schrapten diens optredens. In minder dan 24 uur van techno-held tot de meest gehate man op het web.
Carrière om zeep door één post
Hij bood nog zijn excuses aan, maar dat mocht niet meer baten. Ten Walls heeft daarmee de twijfelachtige eer de eerste artiest te zijn die zijn carrière hoogstpersoonlijk de nek omdraaide door één enkele Facebook-post.
Niet de eerste rel in de muziekwereld
Dat artiesten af en toe in opspraak komen is natuurlijk niets nieuws. Elk genre kent in dat opzicht wel een artiest met bijbehorende rel. Een klein overzicht...
Dixie Chicks vs. Amerika
Tijdens een concert in Londen in 2003 sprak de Texaanse countryband Dixie Chicks hun afkeer uit over de oorlog in Irak. "We schamen ons dat onze president uit Texas komt." Leverde dat in Engeland nog applaus op, thuis in Amerika kregen de Chicks de volle laag, tot doodsbedreigingen aan toe.
Kid Rock vs. gay community
Opmerkingen van country-hiphopper Kid Rock over het homohuwelijk ("als overtuigd Republikein ben ik tegen een huwelijk tussen mensen van dezelfde sekse") eerder dit jaar zorgden voor ophef vanuit de homo-gemeenschap.
Anouk vs. Zwarte Piet
Nog vers in het geheugen liggen de via Twitter en Facebook geuitte bijdrages van Anouk aan de Zwarte Piet-discussie. Veel mensen deelden de mening van Anouk, maar de zangeres kreeg toch vooral een enorme lading kritiek en haat over zich heen.
Professor Griffs vs. joden
De uitspraken van Professor Griffs, Public Enemy’s minister of information, over joden ("de oorzaak van alle ellende in de wereld") leidden tot ophef. Griff werd tijdelijk uit de groep gezet, bood zijn excuses aan en onthield zich voortaan van antisemitisch commentaar.
In opspraak door lyrics
En dan zijn er natuurlijk nog de artiesten die in opspraak kwamen door wat ze in hun nummers verkondigden. Ook daarvan plenty voorbeelden:
Body Count vs. politie
Body Count's 'Cop Killer' verheerlijkte geweld tegen politieagenten. Het kwam de band van Ice-T op veel kritiek te staan, zelfs de toenmalige president George Bush sr bemoeide zich ermee.
NWA vs. politie
NWA’s 'Fuck tha Police' veroorzaakte een al even grote rel. Conservatieve Amerikaanse media wezen Ice Cube en zijn kornuiten zelfs aan als medeschuldig aan de rellen in Los Angeles, die ontstonden na de Rodney King zaak.
Reggae vs. LBGT
Reggae/ dance-hall-artiesten Buju Banton, Beenieman en Sizzla kwamen in opspraak door wat ze in nummers als 'Batty Rider' en 'Boom Bye Bye' zongen over de LBGT community. Na ophef in de media werden concerten van de Jamaicanen in Nederland gecancelled.
Times are a-changing?
Maar voor al deze artiesten geldt dat ze vandaag de dag nog steeds platen opnemen en optredens geven. Hun spraakmakende opmerkingen en controversiële platen bleven zonder gevolgen.
Is de invloed van social media inmiddels zo groot dat één tweet of Facebook-post het einde van je carrière kan betekenen? We vroegen het onze social media-expert Siegfried Jongsma. Volgens hem is 'de zaak Ten Walls' uniek:
Ten Walls is omgekeerde route
"Wat je zag is dat de route die deze rel aflegde eigenlijk tegengesteld was aan wat je normaal ziet. Meestal roept een artiest iets controversieels tijdens een concert of een interview en wordt dat door iemand opgepikt en vervolgens op Facebook of Twitter gezet. De ophef ontstaat dan later en is vaak minder heftig. Ten Walls zette het zelf op zijn eigen Facebook-account en dus ontstond er meteen een sneeuwbaleffect. Maar zo heftig als bij hem heb ik het nog niet eerder meegemaakt."
- Siegfried Jongsma
Artiesten, let op je woorden
Door de enorme groei van social media in de afgelopen jaren ligt alles wat je daar zegt onder een vergrootglas. Dus moet je volgens Siegfried als artiest, letterlijk, goed op je woorden passen. "Veel artiesten wekken wel de indruk dat wat ze op Facebook en Twitter zeggen echt van hun zelf is, maar vaak zit daar gewoon een management team achter. Juist om te voorkomen dat er posts of tweets de wereld ingezonden worden die ophef kunnen veroorzaken. Dat ‘filter’ zat er in het geval van Ten Walls duidelijk niet op."
Voorbeeld doet volgen
Dat na Pitch het ene na het andere festival de producer/DJ uit het blokkenschema schrapte, is volgens Siegfried ook een gevolg van het huidige social media landschap: "als je na zoveel ophef een artiest als Ten Walls als festival toch nog uitnodigt weet je dat alles en iedereen over je heen gaat vallen. Dat is natuurlijk funest voor je imago."
De levensles is:
Muzikanten, artiesten (en eigenlijk wij allemaal) doen er dus verstandig aan goed na te denken over wat ze op het wereldwijde web delen. Iedereen kijkt mee en iets wat eenmaal geplaatst is, gaat nooit meer weg. En kan je dus je carrière kosten.
Gerelateerd
3FM nieuws
De line-up van 3FM Serious Request compleet met o.a. Franz Ferdinand, Oscar and the Wolf, Roxy Dekker en RONDÉ3FM nieuws
Julien gaat op collecte: Hoe vrijgevig is 't Gooi?3FM nieuws
Sophie wordt in het glazen huis geëmotioneerd door een bezoek van haar vader3FM nieuws
Heel Nederland aan het hollen tijdens 'Hollen voor Zwolle'