"We hebben juist festivals nodig in deze onrustige tijden"
- Nieuws
- "We hebben juist festivals nodig in deze onrustige tijden"
"Op een festival kun je jezelf zijn, voel je je verbonden en maak je onderdeel uit van een groep. Dat is belangrijk, zeker in deze tijd van maatschappelijke onrust."
Dat zei Martin Groters, hoofd van de opleiding Leisure Management aan de Hogeschool Stenden, afgelopen weekend in de Volkskrant. In het artikel werd de vraag gesteld of Nederland te klein wordt voor alle festivals, die als paddenstoelen uit de grond schieten. Om te kijken wat Martin Groters precies met zijn uitspraak bedoelt, besloot ik hem op te bellen.
U zegt dat we leven in een tijd van maatschappelijke onrust. Wat bedoelt u dan precies?
"We leven in onzekere tijden. Denk aan de veranderingen die de Brexit met zich mee brengen, aan Donald Trump die aan de macht is, de overbevolking, de vluchtelingenstroom en (terroristische) aanslagen. Vroeger zorgde de overheid voor je, maar dat is niet meer zo. Oude maatschappelijke instituties veranderen waardoor mensen op zichzelf aangewezen zijn. Daar worden we onzeker van en dat uit zich in bepaald gedrag. Veel studenten kampen met psychische klachten. Er ligt steeds meer druk op ze. Ze moeten van alles en dan moeten ze óók nog eens overal bij zijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over social media. Het zijn echt millenial-issues."
Maar wat heeft een festival daarmee te maken?
"Een festival is een soort minimaatschappij waar de buitenwereld even niet bestaat. Op een festival ben je een paar dagen met elkaar. Je wordt samen wakker, ontbijt samen en voelt je verbonden. Ik was afgelopen weekend op een festival en toen viel het me ook op dat mensen veel minder met hun telefoon bezig zijn. Je hebt en neemt de tijd voor elkaar, je kunt jezelf zijn en bezoekers hebben waardering voor elkaar."
Het voelt een beetje oers.
"Ja, dat is het ook. Op een festival breng je tijd door met je soortgenoten, met één bepaalde groep, waar je je mee verbonden voelt. Festivals spelen slim in op deze behoefte en creëren een bepaalde sfeer waar wij naar op zoek zijn. Op een festival kun je je idealen en waarden delen met mensen om je heen, en je weer verbonden voelen met je soortgenoten. Je gaat weer een beetje terug naar de basis van het samenleven."
U zei in het Volkskrant-artikel: 'Ik bezoek een festival, dus ik ben".
"De keuze van een festival bevestigt je imago. Maar niet alleen een festival doet dat, ook de keuze van je kleding, fiets of auto bevestigen je identiteit."
Je kunt dus zeggen dat globalisering, individualisering en technologisering zorgen voor onzekerheid in de maatschappij. Dankzij festivals kunnen we deze onzekere wereld (een paar dagen) de rug toekeren en in een idyllische samenleving stappen waar alles even helemaal goed is.