3FM nieuws
KRO-NCRV

Orkaan treft Florida: Live update van vakantieganger Thom Mandos

foto: Thom Mandos
  1. Nieuwschevron right
  2. Orkaan treft Florida: Live update van vakantieganger Thom Mandos

In de vroege ochtend van 10 oktober had 3FM-dj Wijnand Speelman contact met Thom, een Nederlander die samen met zijn vriendin Jessie momenteel in Orlando, Florida verblijft. Terwijl orkaan Milton over Florida raast, gaf Thom live een update over de situatie ter plaatse.

Het begin van de storm

De uitzending start met Wijnand die de huidige situatie schetst: "Het is 07.40 uur in Nederland en in Amerika ietsje vroeger. Vooral in Florida doen veel mensen geen oog dicht vanwege een orkaan die zojuist aan land is gekomen." In Tampa, waar de orkaan zijn eerste verwoestende klappen uitdeelde, zitten inmiddels al 2,6 miljoen huishoudens zonder stroom. Orlando, waar Thom en Jessie verblijven, zal ook niet ontkomen aan de storm.

Ervaring met orkanen

Het is niet de eerste keer dat Thom en Jessie een orkaan meemaken in Florida. Tijdens een eerdere storm verloren ze hun huurauto, waardoor ze nu met een zekere nonchalance naar de situatie kijken. "We hebben de vorige keer al wat meegemaakt," zegt Thom nuchter, hoewel hij benadrukt dat zijn vriendin het allemaal "heel spannend" vindt.

Ondanks de ervaring vraagt Wijnand zich af waarom Thom niet eerder is vertrokken. "We wisten dat dit zou gebeuren, maar toen we probeerden weg te gaan, ging het vliegveld dicht," legt Thom uit. "Het was op dat moment niet meer mogelijk om weg te komen."

Voorbereidingen en noodmeldingen

De voorbereidingen in Florida zijn streng. Supermarkten hebben hun deuren gebarricadeerd, en ook Thom ondervond de maatregelen. "We kwamen terug van de Disney-parken en de supermarkt was al dicht." Toch kon Thom er met een vleugje humor nog wat luchtigheid in brengen: "Gelukkig was de drankwinkel nog wel open, dus we hebben nog wat biertjes kunnen inslaan."

Op hun telefoons kregen Thom en Jessie noodmeldingen binnen over mogelijke overstromingen en de kans dat de stroom uitvalt. "Ze waarschuwen dat we absoluut niet naar buiten mogen gaan totdat het veilig is," vertelt Thom.

De impact op de gemeenschap

Wat opvalt, is de impact die de storm heeft op de lokale bevolking. "We hoorden iemand op ons resort zeggen dat hij waarschijnlijk zijn huis gaat verliezen," zegt Thom. Dit maakt de situatie nog realistischer en intenser, zelfs voor mensen die op vakantie zijn en slechts tijdelijk in het gebied verblijven.

Als Wijnand vraagt wat hij ziet als hij naar buiten kijkt, opent Thom de schuifpui en laat hij de geluiden van de storm door de radio klinken. "Het waait hard en de bomen bewegen van links naar rechts," beschrijft Thom terwijl de orkaan dichterbij komt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister hier naar het hele gesprek:

Ster advertentie
Ster advertentie