Waarom hebben concerten eigenlijk voorprogramma's?
- Nieuws
- Waarom hebben concerten eigenlijk voorprogramma's?
Grote acts als Coldplay en Beyoncé nemen vaak niet één, maar zelfs twee voorprogramma's mee op tour. Maar bepalen zij eigenlijk zelf wie hun show opent? En verdien je er als voorprogramma zelf ook nog wat aan? Kim Bloem van Mojo weet alle ins and outs!
Waarom zijn er voorprogramma's?
Iedereen die ooit een concert heeft bezocht en daar ongeveer een uurtje van tevoren was, heeft wel eens een voorprogramma gezien. Maar waarom wordt daar altijd voor gezorgd? Volgens Kim zijn er drie grote redenen om een voorprogramma toe te voegen aan een concert. Ten eerste is het een handig trucje voor alle logistiek rondom zo'n avond: als mensen weten dat er een leuke artiest vóór het echte concert speelt, komen ze wat eerder. Zeker met grote stadionshows als die van Coldplay is dit handig. Kim: "Een voorprogramma zorgt voor een verspreide binnenkomst van het publiek, waardoor er geen enorme rijen ontstaan vlak voor aanvang van het concert."
Daarnaast kan het de avond net wat extra's geven en krijg je als bezoeker waar voor je vaak prijzige concertkaartje: een complete avond vol muziek! Het voorprogramma is echt onderdeel van je avond, zeker als de hoofdact zelf een relatief kort optreden ingepland heeft. Dan compenseert een voorprogramma die korte set nog een beetje.
En verder is het natuurlijk ook een manier om nieuwe artiesten te introduceren aan het publiek en ze een grotere bekendheid te geven. Zo betaal je tijdens de Reputation Tour van Taylor Swift natuurlijk voor miss Swift herself, maar krijg je Camila Cabello en Charli XCX er gratis bij.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Mag de artiest zelf kiezen wie zijn voorprogramma wordt?
Yep! In 95 procent van de gevallen kiest de hoofdact van de avond wie er speelt als voorprogramma en hebben de organisatoren er helemaal geen invloed op. Soms worden er wat suggesties aangeleverd vanuit platenlabels of het management, maar Kim vertelt dat de artiest meestal zelf graag de boel bepaalt: "Meestal regelen artiesten het voorprogramma helemaal zelf. Dan zien ze iets dat ze tof vinden en zorgen ze ervoor dat ze meekomen op tour."
Genre is ook belangrijk
Het is natuurlijk wel fijn als het voorprogramma een beetje in de stijl van de hoofdact is. Een obscure grungeband laten supporten voor Shawn Mendes zal hoogstwaarschijnlijk geen enthousiaste reacties opleveren. Als Kim voor een voorprogramma moet zorgen, let ze daar dus goed op. "Je wilt niet dat mensen in de zaal staan, het voorprogramma zien en er dan doorheen ouwehoeren of compleet de aansluiting met de hoofdact missen. Dan heeft niemand er wat aan!"
Artiesten hebben natuurlijk ook een wensenlijstje
Als er nog niet helemaal vaststaat wie het voorprogramma moet worden, vraagt een band of artiest soms om een lokale act uit het land waar ze optreden. Dan gaat Kim als boeker samen met de concertzaal of platenlabel in gesprek om te kijken wie er geschikt is voor de klus. Naast de praktische zaken wordt er hierbij rekening gehouden met de wensen van de hoofdacts.
Vaak wil de artiest niet dat het voorprogramma meer mensen op het podium heeft staan dan zij zelf hebben. Een singer-songwriter die weinig poespas nodig heeft is dus vaak een perfecte opener, want dat scheelt ook nog eens tijd qua op- en afbouwen.
Sommige artiesten zijn zelfs nogal picky als het gaat om het kiezen tussen mannen en vrouwen. Als de hoofdact een man is, komt het af en toe voor dat ze geen andere man willen hebben als voorprogramma. Stel je voor dat die stem beter is dan de zijne...
Houdt een voorprogramma er ook nog wat cash aan over?
In ieder concertbudget staat er een stukje gereserveerd voor het voorprogramma, naast de bedragen voor licht, geluid, catering en alle techniek. Dus ja, er is wat geld vrijgemaakt, maar de support acts moeten hier alles van betalen. Reizen, hotelovernachtingen... Je houdt nooit heel veel over.
En, ook niet onbelangrijk: heeft zo'n klus als support act eigenlijk een goede impact op je carrière? Dat blijkt lastiger te meten dan je denkt: "Het zal vooral voor beginnende acts zoals Alessia Cara verschil maken qua bekendheid, maar het is lastig te meten als er geen verdere marketingcampagnes of concerten direct na zitten," aldus Kim.
Nou ja, hoe dan ook: een goed voorprogramma maakt je avond net wat langer en specialer. En da's voor iedereen leuk, toch?
Gerelateerd
3FM nieuws
Stem nu op de 3FM Festival Top 1003 van 2024 en maak kans op munten voor volgend jaar3FM nieuws
Het geniale en ingewikkelde idee achter 'Everything Now' van Arcade Fire3FM nieuws
Het verhaal achter jouw favoriete concertzaal: VERA3FM nieuws
Het verhaal achter jouw favoriete concertzaal: Paradiso