3FM nieuws
NTR

Personal Trainer bij 'Vera &': "Ik wilde archeoloog of Giel Beelen worden"

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Personal Trainer bij 'Vera &': "Ik wilde archeoloog of Giel Beelen worden"

Personal Trainer, de 7-koppige superband rondom het meesterbrein Willem Smit, schoof (deels) aan bij 3FM-dj in een nieuwe aflevering van 'Vera &'. De band is inmiddels niet meer weg te denken van de Nederlandse festivals, maar ze touren ook het buitenland helemaal plat. Het tweede album Still Willing is net uit, genoeg om te bespreken dus.

Net terug uit het buitenland zijn 3 leden van Personal Trainer bij Vera & op de bank aangeschoven: Capser, inmiddels niet meer onderdeel van de live band, Willem, de 'vader' van de band, en Mark, de relatief nieuwe bandlid.

Plankband-band

Tijdens het gesprek met Vera deelt Personal Trainer openhartig hoe ze muziek maken en de snelheid waarmee ze hun creaties naar buiten willen brengen. De band, die zichzelf omschrijft als een "plakband-band", geeft toe dat ze vaak het gevoel hebben dat ze met ducttape aan elkaar hangen. "We doen best wel veel zelf," zegt Willem, "soms lijkt het alsof je met z'n zevenen door Europa rijdt in een geducttapete bus."

60 keer 'Viva la Vida' in de Personal Trainer-playlist

Het afgelopen jaar was intensief voor de band, met veel tijd in het busje en voortdurend onderweg voor optredens. Maar hoe vullen ze de lange uren in de bus tijdens het touren? Een van de favoriete bezigheden van de band is het raten van willekeurige zaken: van frituursnacks tot dieren. Deze items krijgen dan cijfers en de bandleden bespreken wat binnen de categorie het beste is.

Maar natuurlijk ontbreekt een goede playlist ook niet. Elk bandlid draagt 60 zorgvuldig gekozen nummers bij, wat zorgt voor een indrukwekkende lijst van 240 tracks. Leuk detail: bandlid Abel leverde ooit 60 varianten van Coldplay's 'Viva La Vida' aan, en skippen was uiteraard geen optie.

Omgaan met het tourleven

Bekenden van de band stuurden voor het interview persoonlijke vragen op. Zo kwam ook Pip Blom voorbij, geliefde van Willem en tevens natuurlijk collega in de muziekscene. Zij vroeg zich af of het constant onderweg zijn ervoor zorgt dat de bandleden veel momenten thuis missen, en hoe ze hiermee omgaan.

Willem beschrijft hoe dit uiteindelijk went, maar voor Casper was dit uiteindelijk de reden dat hij niet meer onderdeel is van de live band: "Ik heb ooit een uitvaart van mijn opa gemist omdat ik in het buitenland zat. Dat was het moment waarop ik besefte dat dit niet meer was wat ik wilde. Ik heb een keuze gemaakt, en sindsdien ben ik geen onderdeel meer van de liveband."

Nederland versus Engeland

Naast de Nederlandse festivals is Personal Trainer ook vaak te vinden in Engeland. Op de vraag wat het grootste verschil is tussen het Engelse en Nederlandse publiek, geeft Willem een veelgehoord antwoord: "Het Nederlandse publiek is vaak wat gehoriger, terwijl de sfeer in Engeland wat nederiger is. Het lijkt alsof ze daar meer van bands houden." Maar er is ook een positief aspect aan de shows in Nederland: de backstage is hier vaak rijkelijk gevuld, iets waar de band altijd naar uitkijkt.

Check het gehele interview hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vera &

Vera & Personal Trainer is de nieuwste aflevering van het interviewformat 'Vera &' waarin Vera Siemons de diepte in gaat met jouw favoriete Nederlandse artiesten die persoonlijk en muzikaal iets te vertellen hebben. Ze praten over nieuwe muziek, inspiraties, het proces, toekomstplannen en dromen van de gast.

Ster advertentie
Ster advertentie