Podcast: Partij 30- over het thema onderwijs
- Nieuws
- Podcast: Partij 30- over het thema onderwijs
3FM-dj Olivier Bakker duikt deze week, in alweer de laatste one-issue-aflevering van de 'Partij 30- Podcast' samen met zijn gasten in het thema 'onderwijs'. Maar, niet getreurd lieve luisteraar, volgende week zal er nog wel een allerlaatste aflevering uitkomen. Benieuwd wat er allemaal is gezegd en nog gezegd gaat worden? Lees snel verder!
Onderwijs
In 'Partij 30-' vormt 3FM-dj Olivier Bakker een fictieve politieke partij gericht op de vaak vergeten kiezers: jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar. Iedere week wordt er een specifiek thema behandeld. Uiteindelijk worden de onderwerpen bij elkaar gezet op een pamflet.
Dit zal bij de laatste aflevering worden vergeleken met bestaande politieke partijen zodat jij als luisteraar kunt ontdekken wat elke partij vindt over de besproken thema's.
Deze week duikt Olivier met vaste gast Gijs Rademaker en samen met onderwijsexpert en auteur Koen Wessels in de huidige staat van het onderwijs (in coronatijd).
Onderzoek
Ook deze week begint de aflevering met een vraag van Olivier aan zijn Instagramvolgers: "Wat kan de politiek nog leren over het onderwijs?"
Hij krijgt uiteenlopende antwoorden over MBO's die meer als bedrijven dan onderwijsinstellingen werken, of dat de docent-leerling relaties beter moeten. Ook reageert iemand dat bepaalde (nutteloze) vakken niet gegeven zouden moeten worden.
Gijs Rademaker neemt Olivier mee in het 3Vraagt onderzoek en licht interessante punten. De algemene consensus: "iedereen haat het leenstelsel".
Het (vaak vervelende) effect van het leenstelsel op de studenten wordt besproken, maar ook het effect dat corona op het studeren heeft gehad.
Individualisme
Volgens speciale gast Koen Wessels had het onderwijs voor corona al problemen, maar zijn deze door corona blootgelegd. Hij stelt voor om de vaste curriculums los te laten om het per school te bepalen. Ook stelt hij vragen over individualisme binnen leerlingen, schijn-autonomie en het integreren van lessen in doorlopende problemen.
Ook komt het online onderwijs aan bod: is het nu wel goed, of heeft het alleen negatieve kanten? Wat is iets dat meegenomen kan worden vanuit het online onderwijs als iedereen weer samen in de les kan zitten?
En natuurlijk hoort hier het leenstelsel ook in: moeten studenten geld terugkrijgen van hun collegegeld? En wat zijn de effecten van het terugbrengen van de basisbeurs? Kortom, veel vragen, maar ook veel antwoorden!
Aan het einde van deze aflevering vult Olivier, net als elke andere aflevering het pamflet in met de drie punten die hij meeneemt. En volgende week is het zo ver: dan presenteert hij zijn pamflet aan jonge politici van verschillende partijen!
Benieuwd wat er deze week op het pamflet komt? Luister dan hier naar deze aflevering.
Meer verkiezingsnieuws checken?
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.