Liwia vertelt Domien haar verhaal over cyperpesten
- Nieuws
- Liwia vertelt Domien haar verhaal over cyperpesten
Vandaag (22 september) staat het aangrijpende verhaal van Liwia centraal in Dit Is Domien.
Tijdens de landelijke Week Tegen Pesten (21 tot 25 september) geeft de NPO aandacht aan pesten en alle zaken die daarmee te maken hebben. Ook 3FM draagt hier een steentje aan bij en behandelt elke dag een ander verhaal, zowel op de website als in de uitzending van Dit Is Domien. Vandaag (22 september) was het de beurt aan de veertienjarige Liwia.
Liwia's verhaal
Vandaag heeft Domien in de uitzending gebeld met Liwia, een meisje dat gepest is nadat een persoonlijk geheim door een vriendin werd doorverteld. De meiden kregen ruzie en voor Liwia het wist, lag haar verhaal op straat. De wildste geruchten gingen rond en het pesten ging verder dan het naroepen van 'hoer'.
Haar telefoonnummer ging de school rond. Er werden een nep-account onder haar naam aangemaakt op social media, waar ook naaktfoto's op stonden. Deze waren niét van haar, maar dit werd wel zo afgeschilderd. Liwia sloot zich af voor alles wat er gebeurde, kreeg anorexia, depressieverschijnselen en begon zichzelf te snijden. Niets minder dan verschrikkelijk.
Inmiddels gaat het beter met haar en wil ze haar verhaal delen om de pesters te laten weten dat ze er goed is uitgekomen. En dit doet ze op een bijzonder sterke manier! Het volledige interview met Liwia is hier te beluisteren:
Liwia verschijnt donderdagavond ook in een reportage van KRO-NCRV en BNN, die in het teken staat van aandacht op scholen voor de 'Week Tegen Pesten'. Je vindt het programma met Arie Boomsma en Tim Hofman op NPO 3, om 19.50.
Het gevaar van social media
Socioloog en pedagoog Mieke van Stigt luisterde mee met de uitzending van Domien:
"Echt een huiveringwekkend verhaal. Ik snap haar “opgewektheid” wel, als ze de pijn echt laat binnenkomen gaat ze onderuit. Het komt juist vaak voor dat kinderen op een nieuwe school weer gepest worden. Soms doordat iemand – iemand kent, en zo’n verhaal dan achter je aan komt. Zeker met de huidige social media is dit een gevaar. Soms komt het ook omdat je zelf onduidelijke signalen afgeeft, omdat je al beschadigd bent. Het valt te vergelijken met een gewond dier: die signalen worden door anderen meteen opgepikt. "
Morgen lees je een interview met Mieke over haar visie op pesten, de impact het heeft op mensen en wat er tegen pesten te doen valt. Ook zal ze verschijnen in Dit Is Domien. Houd 3FM.nl in de gaten voor meer informatie!
Input van luisteraars
Er kwamen een aantal reacties van luisteraars binnen op het Liwia's verhaal. Mieke behandelt er twee:
"Hey Domien, ik ben zelf ook ontzettend veel gepest en ook op de middelbare school. Maar ik kwam erachter dat zelfspot een gigantisch wapen is om terug te vuren. Zeker als je gepest word om je uiterlijk. Geef deze tip maar door!"
- Mel
De socioloog benadrukt dat het belangrijk is om door te hebben dat het gebruik van teveel zelfspot op de lange termijn erg destructief is: het is een wapen, waarmee je eigenlijk voor jezelf nog harder bent dan de pesters zijn. Het is belangrijk om iemand te vinden waar je mee kunt praten en waar je je emoties kwijt kunt!
"Ik durf bijna niet meer te zeggen dat ik gepest werd, als ik dit zo hoor. Dan zijn mijn pesterijen van vroeger nog mild geweest!"
- Bart
Mieke vertelt dat pesten altijd een impact heeft, wat de situatie ook is. Pesten is pijnlijk, ook als het “vergeleken met anderen” maar heel bescheiden lijkt. De kleinste sociale afwijzing doet al heel veel pijn. Wil je meer lezen over dit onderwerp? Check:
>> Week Tegen Pesten op 3FM
>> Lisanne's ervaringen met pesten
>> Lisanne in de uitzending van Dit Is Domien