3FM nieuws

Zo maak je de beste concertfoto's met je telefoon

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo maak je de beste concertfoto's met je telefoon

Een mooi aandenken aan een goed concert is wel zo fijn. Beetje jammer dat je concertfoto's negen van de tien keer bewogen, overbelicht of gewoon ronduit kut zijn. 3FM helpt je! Met deze acht tips maak jij binnenkort pareltjes van foto's met je smartphone.

(Foto: Melanie Dalebout)

We vroegen jou op Facebook om je allerbeste concertfoto naar ons te sturen. Daar hadden jullie wel zin in! Een lijstje met prachtige concertfoto's was het resultaat, waaronder deze hierboven van Melanie.

Na het doorspitten van al die honderden pareltjes is het wel zo aardig om ook nog wat tips te delen voor de fotografie-kneusjes onder ons. Want hoe maak je nou een perfecte concertfoto met je smartphone? Het is een kunst. Maar wél een kunstje dat je kunt leren.

Tip 1: Sta zo dichtbij mogelijk

In de ArenA is dit iets lastiger dan in de Bitterzoet, oké, maar het helpt dus echt! Hoe dichterbij je staat, hoe meer detail en expressie je kunt vangen in je foto. En de bandleden lijken dan ook iets minder op mieren.

Tip 2: Geen flits

Want A. de artiest heeft er een pesthekel aan en B. je foto wordt er gewoon niet beter van. Er is een grote kans dat de flits zich richt op de rug van de persoon voor je en niét op de artiest. Useless!

Tip 3: Houd 'm stiiiiiiil

Shake ya ass en dans erop los, maar houd je camera stil. Foto's nemen tijdens rustige nummers is ook een aanrader: minder dansjes, flitsen en risico op wazige foto's.

Tip 4: Niet zoomen. Echt niet zoomen.

Tenzij je graag foto's hebt die bestaan uit 4 pixels, natuurlijk. Zoom dan vooral in.

Tip 5: Kies zelf je focus

Vaak kiest je telefoon zelf een punt om op te focussen, maar dat kun je beter handmatig doen. Lekker met je vette bierklauwen op dat scherm tappen! Grotere kans dat je een scherper resultaat krijgt dan dit.

Tip 6: Ontwijk spotlights

Spotlights zorgen ervoor dat jij de artiest beter ziet, maar op je camera verandert hij of zij al snel in een witte vlek met spookhoofd. Ontwijken dus. Kies momenten waarop de artiest rustig rondloopt of er een andere lichtsamenstelling is.

Tip 7: Verander je perspectief

Probeer verschillende soorten foto's te maken. Met publiek erop of juist zonder, de complete band in de breedte of toch alleen de zanger... Houd je opties open!

Tip 8: Liever teveel dan te weinig

Klik, klik, klik. Overbodige foto's zijn zo verwijderd en met 100 foto's heb je een net iets grotere kans dat je er één hele goede tussen hebt zitten. Let er alleen wel op dat je niet het hele concert je camera in het gezichtsveld van iemand anders staat. Dat wordt niet gewaardeerd.

Ster advertentie
Ster advertentie