Waarom gebruiken we eigenlijk nog muntjes op festivals?
- Nieuws
- Waarom gebruiken we eigenlijk nog muntjes op festivals?
Zelfs bij de notenboer op de lokale markt kun je contactloos betalen. Waarom gebruiken we dan in godsnaam nog muntjes op festivals? Goeie vraag!
In De Machine, een tweewekelijkse podcast over de muziekindustrie, nemen 3voor12 eindredacteur Niels Aalberts en muziekjournalist Atze de Vrieze je mee naar de wereld achter de muziek. Ze praten je bij over het belangrijkste nieuws over festivals, streamingdiensten en platenmaatschappijen.
Muntjes zijn festivalproof
Zo'n beetje alle festivals gebruiken muntjes. Op een paar uitzonderingen na, waaronder Best Kept Secret. Zij stappen dit jaar over op pin only. Roland Wasskink van Pay Systems vertelt dat je inmiddels ook alweer festivals hebt die zich daarvan terugtrekken. Deze partijen introduceerden de pin, maar krabbelen nu weer terug naar het oude vertrouwde muntje.
Dat zou volgens hem vooral te maken hebben met vertrouwen, snelheid en geld. Op een festival heb je te maken met onzekere factoren: je moet een goede internetverbinding hebben, maar een zware onweersbui kan ook roet in het eten gooien. Kortom: een munt is meer festivalproof dan een pinmachine.
Maarrr... Draaien de meeste festivalorganisaties niet al helemaal op online verbindingen? Ja. Dus is dan alléén dat de reden? Nee. Waarom blijven festivals dan die muntjes omarmen?
Veel gratis geld
Gratis geld is het antwoord. Hoe vaak komt het wel niet voor dat je op maandagochtend nog een muntje of drie in je zak voelt prikken. Niels Aalberts: "Doe dat maal 50.000 bezoekers en tel uit je winst. Er is niks voor omgezet, er is wel voor betaald en kan niet meer besteed worden, want volgend jaar heb je weer een ander kleur muntje." Klinkt als een logisch argument.
Muntjes forever
Niet geheel onbelangrijk: wat wil de bezoeker eigenlijk? Pin, chip, muntje? Het sentiment van de eerlijkheid van een rondje geven op een festival blijkt nog ongelofelijk groot, vertelt Niels Aalberts in de podcast. Iemand gaat bier halen. Iedereen geeft een muntje en klaar is kees. Geen gezeik. Iedereen blij. Daarnaast draagt het kleurrijke plasticje ook bij aan een festivalgevoel. Het hoort er nou eenmaal bij.
Conclusie: het muntje zal nog wel even blijven bestaan. Er zijn te veel goede argumenten om 'm in leven te houden. Voor meer info check je de hele podcast onderaan dit artikel.
Wat kies jij?
Wij vroegen jullie op Facebook waar jullie voorkeur naar uitgaat? Dit is het resultaat:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.