3FM nieuws

Manon doet Dam tot Damloop voor overleden broertje Thijs: "In twee jaar was het gebeurd door metabole ziekte"

  1. Nieuwschevron right
  2. Manon doet Dam tot Damloop voor overleden broertje Thijs: "In twee jaar was het gebeurd door metabole ziekte"

Thijs Liefers leidde een vrolijk leven tot hij op zijn dertiende ernstig ziek werd. Zijn zus, Manon, deelt het verhaal van zijn moedige strijd tegen de zeldzame metabole ziekte MLASA YARS2. De strijd tegen deze ziekten is het doel van 3FM Serious Request 2024, waar Manon ook door de Dam tot Damloop te lopen voor in actie komt. 3FM-dj Mart spreekt met Manon over de impact van de ziekte.

Gewoon kind tot de middelbare

"Thijs was eigenlijk een heel gewoon kind, tot zijn dertiende toen hij naar de middelbare school moest," vertelt Manon. Alles veranderde toen Thijs steeds vaker uitgeput raakte en pijn kreeg in zijn benen. Na meerdere onderzoeken kwam een halfjaar later de schokkende diagnose: zijn lichaam maakte nauwelijks goede rode bloedcellen aan, wat leidde tot ernstige orgaanschade. Hij had last van metabole ziekten.

Vanaf dat moment volgden de ziekenhuisbezoeken elkaar snel op. Van z'n dertiende tot zijn vijftiende was er telkens wel wat. Leverfalen, nierfalen, alles stapelde maar op.

Complicaties

Uiteindelijk werd Thijs’ lichaam steeds zwakker. Na zijn vijftiende verjaardag werd hij permanent beademd en kampte hij met complicaties. Manon herinnert zich hun laatste momenten samen: “Op 20 oktober kreeg hij een hartinfarct. We wisten dat de strijd voor Thijs niet meer eerlijk was.” Diezelfde avond overleed hij, omringd door zijn familie.

Sinds Thijs’ overlijden zamelt de familie geld in voor onderzoek naar metabole ziekten. “Zijn wilskracht geeft ons de kracht om door te gaan,” zegt Manon. Hun doel? Binnen 30 jaar een behandeling voor alle metabole ziekten.

Bekijk hieronder het interview met Manon na de Dam tot Damloop waarin ze 3FM-dj Mart Meijer meer vertelt over Thijs' leven en hun strijd voor onderzoek naar metabole ziekten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3FM Serious Request 2024

3FM Serious Request komt dit jaar in actie voor Metakids. In de week voor Kerst van 18 t/m 24 december zitten drie 3FM-dj's in het Glazen Huis in Zwolle. Hier zetten ze zich samen met heel Nederland dag en nacht in om zoveel mogelijk geld in te zamelen door 24 uur per dag live radio te maken en platen te draaien tegen donaties.

Ster advertentie
Ster advertentie