Vj Noralie zorgt voor alle mooie visuals bij o.a. Eefje de Visser en Willem
- Nieuws
- Vj Noralie zorgt voor alle mooie visuals bij o.a. Eefje de Visser en Willem
Noralie is vj, oftewel beeldmixer. Zij staat bij clubfeesten en festivals achter de knoppen om de zaal te voorzien van mooie beelden, maar dit doet ze ook voor artiesten als Eefje de Visser en Willem. 3FM sprak met haar om erachter te komen wat er bij vj-en allemaal komt kijken.
Tegenwoordig is een concert veel meer dan alleen maar staan en luisteren naar je favoriete muziek. Concerten zijn steeds vaker een audiovisuele ervaring waarbij muziek wordt ondersteund met licht en video. Dat is waar Noralie in beeld komt!
Wat is een vj eigenlijk?
Bij een vj denk je waarschijnlijk gelijk aan die vj's die je vroeger op TMF of MTV zag. Televisie-vj's die muziekvideo's aan elkaar praten. Noralie doet iets anders: zij is live vj en zorgt er met haar laptop en midi-controller voor dat passende beelden op de juiste momenten in een show voorbijkomen. "Niks is voorgeprogrammeerd en ik doe alles live. Als er visuals meebewegen op de muziek dan gebeurt dat allemaal ter plekke." Zoals hier bij een repetitie voor de show van Willem:
Video niet beschikbaar
Alles is mogelijk
Er komt natuurlijk veel meer bij kijken dan simpelweg wat beelden achter elkaar plakken. Er gaat een heel traject aan vooraf. Als je een complete show creëert is het belangrijk dat je met de artiest duidelijk hebt wat voor sfeer je wilt neerzetten. Bij de een gaat dat makkelijker dan bij de ander. Noralie: "Ik ben best wel een kameleon qua stijlen. Het lastigst is als de artiest nog niet echt een idee heeft over hoe het visueel er uit moet zien. Sommige artiesten hebben al een een soort brand style waar je je aan kunt houden. Bij Willem was het bijvoorbeeld heel fijn dat er al een duidelijk plan was."
Als de sfeer duidelijk is, kun je het canvas bepalen. Met andere woorden: hoe ga je de beelden laten zien? "Bij de theatertour van Eefje de Visser projecteerden we bijvoorbeeld op doorschijnende doeken, waardoor het leek op een soort hologram. Bij Willem hebben we gekozen voor projectiescherm zo breed als het podium."
De mogelijkheden zijn oneindig. Naast de simpele grafische visuals op (projectie)schermen, kun je tegenwoordig ook interactieve visuals maken die met de muziek of de artiest meebewegen of via een app visuals projecteren op de telefoons van het publiek. Noralie is bijvoorbeeld ook gespecialiseerd in videomappen, een speciale manier van projecteren op voorwerpen en gebouwen.
Droombaan
Van jongs af aan Noralie is bezig geweest met muziek, maar ze koos uiteindelijk qua studie toch voor de beeldende kunst. Na een studie Illustratie aan de Akademie Voor Kunst En Vormgeving St. Joost ging ze toch weer terug naar muziek en begon ze in haar slaapkamer te oefenen met vj-en. Om zich daarin verder te ontwikkelen heeft ze de VJ Academy gedaan in Amsterdam.
Het is en blijft een droombaan voor haar, soms zelfs heel letterlijk: "Soms sta ik op een festival 13 uur achter elkaar te vj-en. Dan kan ik vaak niet goed slapen, omdat ik alle beelden blijf zien en mixen in mijn dromen."
Bluffen en stoute schoenen aantrekken
Om op een gegeven moment de stap te zetten buiten je eigen kamer, heeft ze de stoute schoenen aangetrokken. Ze begon met zichzelf naar binnen bluffen op feestjes als gratis vj en stuurde in een dappere bui een Facebook-bericht naar Eefje de Visser: "Ik was fan van haar en wilde eigenlijk heel graag een clip voor haar maken. Na een kopje koffie bleek dat het enorm goed klikte en vroeg ze of ik een show voor haar wilde doen."
Binnen twee weken had ze een show in elkaar gezet. Die viel zo erg in de smaak, dat ze meteen gevraagd werd voor de hele theatertour. Daarna gingen er andere deuren open en werd ze ook gevraagd voor de show van Willem.
Man in Nood
De show van Willem ontving lovende kritieken en werd ook geprezen om de visuele versterking. Dit was een voorbeeld van team effort. "Ik werd erbij gevraagd door Toon Rooijmans, de art-director, voor de showcase van Willems nieuwe album. Er lagen al een hele hoop mooie videobeelden van Milan van Dril, de vaste videograaf van Willem. Toon, Milan en ik hebben toen in korte tijd de show in elkaar gezet. Toen alles samenkwam kregen we in de gaten dat het misschien wel heel tof zou kunnen worden. We stonden echt vol verbazing te kijken: 'Holy shit, wat hebben wij gedaan?!"
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Laptop in de fik
Vj-en kan ook soms behoorlijk stressvol zijn. De hele show hangt vaak helemaal af van de vj. "Het is wel eens misgegaan door mij, waardoor een show bijna niet door kon gaan. Bij een show was mijn computer gecrasht. Mijn laptop kon alle techniek helemaal niet aan. Het was een warme zomerdag, mijn server raakte oververhit en op een gegeven moment begon mijn beeld te glitchen en knipperen. Gelukkig kon ik al mijn beelden op tijd over zetten op de gaming laptop van een jongen van de productie, haha."
Sindsdien neemt Noralie het zekere voor het onzekere met een gigantische laptop én een backup laptop. Better safe than sorry!
Zelf doen!
Voor iedereen die ook zou willen vj-en, raadt Noralie aan gewoon zelf te beginnen: "Download vj-software, koop een midi controller en ga lekker klooien in je kamer. En trek uiteindelijk de stoute schoenen aan en benader die locatie of artiest waarvoor je wilt vj-en."
Gerelateerd
3FM nieuws
"Ik ben de eerste die binnenkomt en de laatste die weggaat": dit doet een tourmanager3FM nieuws
Hoe beveilig je festivals en concerten? Carl vertelt je alles!Vera &
Goldband: "De zoektocht naar elkaar was pittig."Interview
In gesprek met Olivia Dean: over North Sea Jazz, nieuwe muziek en haar liveshows