They give zero fucks: de taalcensuur van de BBC is nog steeds superstreng
- Nieuws
- They give zero fucks: de taalcensuur van de BBC is nog steeds superstreng
Het komt wel eens voor dat er Britse artiesten te gast zijn bij 3FM die stomverbaasd zijn dat ze on air mogen schelden. "Can I say fuck? Really? I can say fuck! Fuuuuuuck!" Tsja, in hun vaderland is de BBC vaak de baas over radio- en tv-uitzendingen en daarin is het streng verboden om te vloeken of scheldwoorden te gebruiken. Als je het wel probeert, loop je het risico dat je set meteen offline gehaald wordt. Hoe zit dat precies? En wat mag je wel en niet zeggen?
Bij de BBC heb je met 'fuck' al een probleem
BBC Radio 1 organiseerde in mei hun jaarlijkse Big Weekend Festival, waar onder andere Imagine Dragons, Katy Perry en Little Mix optraden. Little Mix veroorzaakte een klein relletje omdat een van de zangeressen middenin het optreden 'fuck that, get down and dirty' riep. Kan gebeuren, denk je dan. Je zit middenin een show, je bent on fire en je wilt het publiek effe een trap onder de kont geven. Well... it backfired. Nog geen tien seconden nadat het gebeurde, haalde de BBC de livestream offline en werd ook de live-verbinding met BBC Radio 1 verbroken. De dj maakte meteen een statement: "Apologies there, sincere apologies for any bad language you might have heard. That was not intended to go out on the radio, we apologize if you're offended by that. We're going to dip out of their set for a while now." Daarna startte hij 'Sorry' van Justin Bieber in. +1 voor de symboliek.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Ook bij Lorde gebeurde er iets soortgelijks: de Nieuw-Zeelandse zangeres gebruikt tussen haar liedjes door nog wel eens een oneerbiedig woordje. De BBC reageerde daar hetzelfde op: het optreden werd meteen offline gehaald. Een aantal uren later waren de sets van beide artiesten overigens wel gewoon terug te kijken, maar in een andere edit. Lees: zonder scheldwoorden.
Maar bij Glastonbury kom je ermee weg
Tijdens het afgelopen Glastonbury Festival kwam Lorde nog even terug op 'het incident'. Ze praatte meerdere malen over het feit dat ze nadrukkelijk gewaarschuwd was om niét te vloeken, maar dat er in bijna elk liedje wel een 'fuck' verstopt zit. En die zong ze dus ook gewoon, plus wat bonus-fucks in haar praatjes tussendoor. Hier ging de livestream gewoon door, wat waarschijnlijk komt omdat het evenement niet echt van de BBC is. Zij zijn enkel de mediapartner die de boel uitzendt, niet de partij die het organiseert en produceert. Hierdoor kunnen ze waarschijnlijk hun eigen regels iets minder strikt toepassen.
Dat zorgde er ook voor dat de Foo Fighters sinds zondag het record voor meeste 'fucks' tijdens een Glastonbury-set op hun naam heeft staan en daarmee Adele van haar troon stootte (zij was recordhouder met 33 'fucks'). Dave Grohl riep maar liefst 34 keer zelf 'fuck' voordat hij het honderdduizend-man-tellende publiek aanspoorde om hetzelfde te doen op het ritme van 'Skin And Bones'. Supergezellig, maar eigenlijk ook super tegen de regels. Ook de Foo's kwamen er in bij Glastonbury onderuit, maar zoiets hoeven ze tijdens BBC's Big Weekend dus niet te proberen.
Als je de optredens van Lorde en Foo Fighters op Glastonbury wilt terugkijken, kan dat ook gewoon ongecensureerd. Je krijgt wél standaard een nette waarschuwing: "This set contains very strong language." Dat het maar even duidelijk is.
Regels en categorieën
Oke, 'fuck' mag dus niet. Maar de BBC trekt het nog breder dan dat, want elke vorm van 'racist, sexist, homophobic, disablist, sexually explicit, abusive or otherwise objectionable material' is niet gewenst. Het belangrijkste argument is dat ze programma's en services willen aanbieden die voor iedereen fijn zijn om te kijken. Daarnaast wordt ook het argument gebruikt dat er ook kinderen naar evenementen als Big Weekend kijken.
Maar wat voor termen vallen naast 'fuck' nog meer onder die regels? De BBC heeft geen definitieve lijst met woorden die verboden zijn, aangezien de meeste mensen creatief genoeg zijn om constant nieuwe variaties en combinaties te bedenken. Toch hebben ze verschillende soorten woorden ondergedeeld in drie categorieën die men dient te vermijden, ook in optredens. Een klein overzichtje!
Als je dit zegt, heb je een probleem: cunt, motherfucker, fuck, cocksucker, nigger
Doe deze ook maar niet: wanker, pussy, bastard
Liever niet, dankuwel: crap, Jesus, Christ, knobhead, bloody, God
Als er in een tv-programma woorden uit de tweede categorie zitten, wordt er goed gekeken naar de context ervan. Woorden uit de derde categorie worden doorgaans toegelaten, maar wel in de gaten gehouden: als het te vaak zonder nut gebruikt wordt, maken ze kans op een berisping. En die wil je natuurlijk niet ;)
Het bestaat al langer
De BBC is al decennia strikt als het gaat om taalgebruik op hun mediakanalen. Vorige eeuw was er zelfs een comité dat zich boog over welke liedjes er wel of niet gedraaid mochten worden. Als iets, op wat voor manier dan ook, aanstootgevend was belandde het op een lijst met verbannen liedjes. En daar stonden onder andere The Beatles op met 'Lucy In The Sky With Diamonds', maar ook 'Relax' van Frankie Goes To Hollywood en 'I Want Your Sex' van George Michael.
Hoe dan ook, de moraal van het verhaal: netjes praoten in het Verenigd Koninkrijk. Zeker als je een artiest bent.