3FM nieuws

Van herkenbaarheid tot saamhorigheid: wat zijn ingrediënten voor een succesvolle voetbalhit?

foto: Ben Houdijkfoto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Van herkenbaarheid tot saamhorigheid: wat zijn ingrediënten voor een succesvolle voetbalhit?

‘Wij Houden van oranje’, ‘Viva Hollandia’ en ‘Alles Op Oranje’; het zijn hits die je rondom een voetbaltoernooi om de oren vliegen. Veel artiesten doen tijdens een EK of WK een gooi naar dé EK- of WK-klapper van dat toernooi. Waaraan voldoet zo’n succesvolle oranjehit?

Volg alles van Barend & Wijnand: Plankgas achter Oranje aan via 3FM.nl/oranje.

Op een eindtoernooi, gaan voetbal en muziek hand in hand. Want of je er nou van houdt of niet, rondom klassiekers als ‘Wij Houden van Oranje’ en ‘Viva Hollandia’ kom je tijdens een EK of WK niet heen. En tijdens ieder eindtoernooi zie je verschillende oranjehits opduiken van artiesten die hopen dat hun nummer dé klapper van het toernooi wordt.

De allereerste voetbalhit dateert uit 1934 (!). In dat jaar wordt het WK Voetbal georganiseerd in Rome. Tijdens de kwalificatie wint Nederland van België en Ierland, onder meer door doelpunten van de voetballers Bek Bakhuijs en Kick Smit. Het is de eerste keer dat Nederland zich plaatst voor een EK of WK. De euforie is groot. Zo’n prestatie verdient een lied.

Die plaat wordt door Willy Derby gemaakt, die het nummer ‘We Gaan Naar Rome’ uitbrengt op grammofoonplaat. Met teksten als “Ons kranig Neerlandsch-elftal gaat vol moed naar Rome heen”, is Derby ervan overtuigd dat Nederland het WK zal winnen.

En dat is meteen een belangrijk aspect voor het schrijven van een succesvolle oranjehit. Iedere artiest is er tot in den diepste van overtuigd dat Nederland het eindtoernooi gaat winnen – ook al gebeurde dat slechts één keer in de geschiedenis. Zo ook Wesly Bronkhorst, die voor het EK 2024 in Duitsland ‘Ik Ben Net Als Jij (Ich Bin Wie Du)’ schreef. Hij vertelt: “We gaan natuurlijk gewoon naar de finale, wij moeten kampioen worden. Klaar.”

Herkenbaarheid

Bronkhorst vertelt dat herkenbaarheid een groot ingrediënt is in een succesvolle oranjehit: “Het moet gewoon gelijk binnenkomen. Als je zo’n plaat uitbrengt heb je niet heel lang de tijd om het bekend te maken. Het moet gelijk herkenbaar zijn, zodat mensen het gauw aanzetten.” Deze herkenbaarheid zit ‘m vaak in de tekst. Je kunt oranjehits daarin vergelijken met carnavalskrakers, die ook vooral bekend staan om hun makkelijke regels, die gemakkelijk te herkennen en mee te zingen zijn.

Maar die herkenbaarheid kan ook in bekende (voetbal)figuren zitten. Zo pionierde André van Duin in 1980 met zijn hit ‘Nederland, Die Heeft De Bal’ door elf selectiespelers mee te laten zingen in zijn oranjehit. ‘Ik Ben Net Als Jij’ van Wesly Bronkhorst is geschreven samen met Wesley Sneijder, ook een herkenbaar figuur in de voetballerij. “Wesley Sneijder en Wesly Bronkhorst is natuurlijk een middel voor een klapper. Sneijder is een legende. Als je hem hoort rappen, gaat iedereen meedoen”, vertelt Bronkhorst.

Saamhorigheid

De teksten van oranjehits benadrukken ook de saamhorigheid van Nederland tijdens een eindtoernooi. Niet voor niets bevat ‘Wij Houden van Oranje’, dé oranjehit van Andre Hazes uit 1988 waarmee “voetbalhit” definitief een begrip werd, het woord “wij”. Het is samen met “oranje” en “Nederland” het meest voorkomende woord in oranjehits. ‘Wij Houden van Oranje’ stond na het winnen van het EK in 1988 wekenlang in de top 40.

Tijdens een eindtoernooi worden dozen vol oranje prularia uit de kasten gehaald om straten en woonwijken te versieren. Bronkhorst vertelt: “Nederland pakt uit als een gek. Alles maken ze oranje en dat is mooi om te zien.” Door het benadrukken van het wij-gevoel in een oranjehit, versterk je dat sentiment. “Als je daar een beetje aan kunt bijdragen met een goeie EK-plaat, is dat te gek.”

Nu het EK voor de deur staat vliegen de oranjehits je weer om de oren. Zo ook dus met ‘Ik Ben Net Als Jij’ van Wesly Bronkhorst en Wesley Sneijder. Waarom Bronkhorst zijn klapper dé EK-hit van deze zomer wordt? “Het is een hele gezellige plaat, die gemakkelijk mee te zingen is. Het EK wordt in Duitsland gevierd, dan is ‘Ik Ben Net Als Jij’ op de melodie van ‘Ich Bin Wie Du’ heel goed.”

In onderstaande explainervideo vertelt 3FM-dj Joe Stam meer over oranjehits en komst Wesly Bronkhorst aan het woord. Bekijk de video hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie