Apple Music: what’s in it for me?
- Nieuws
- Apple Music: what’s in it for me?
Gisteravond kondigde Apple hun eigen muziekstreamingdienst aan. Daar kunnen we hele boeken over schrijven, maar waar je echt in geïnteresseerd bent: wat betekent dat voor mij? We kijken in onze glazen bol.
Door: Rick de Jong
Je hebt al een Spotify-app op je mobiel of streamt je muziek via Deezer of Google Play. Of misschien koop je nog wel CD’tjes in de winkel en zet je die op je telefoon of MP3-speler om je muziek altijd en overal te kunnen beluisteren. Daar komt binnenkort een alternatief bij: Apple Music.
Apple Music
Compleet kort door de bocht uitgelegd, is Apple Music een dienst die zit tussen iTunes en Beats Music (het bedrijf dat Apple vorig jaar inlijfde om zo hun eerste stapjes in de muziekstreamingwereld te zetten). Het lijkt op Spotify, maar ook alle muziek die je hebt gekocht of misschien wel zelf hebt gemaakt en in je iTunes library hebt staan, kun je altijd en overal streamen. Ook videoclips gaat het bedrijf in hun dienst opnemen.
Naast het beluisteren van je eigen muziek, kun je ook ouderwetsch radio luisteren via Apple Music. Vanuit Londen, Los Angeles en New York wordt 24 uur per dag radio gemaakt voor de internetzender Beats 1 - gratis te beluisteren en DJ’s Zane Lowe, Ebro Darden en Julie Adenuga presenteren de boel.
>> 3voor12 maakte al een compleet verhaal over alles rondom de dienst zelf
*We pakken de glazen bol*
Je weet nu wat de dienst ongeveer gaat inhouden. Leuk, prima, ga je gang, Apple, maar dit geintje zou zomaar meer gevolgen voor je kunnen hebben dan je denkt. De discussies worden al flink aangezwengeld. Check deze bijvoorbeeld tussen Michiel Veenstra, Atze de Vrieze, Domien Verschuuren, Niels Aalberts en Wilbert Mutsaers.
Zou kunnen, want zeker weten doen we het nog niet he-le-maal, dus we gaan even lekker koffiedik kijken. This could happen…
1. Hier: de app op je mobiel
Als je een iPhone (of iPad of iSomething) hebt, draait hij eind juni een update van het besturingssysteem en dan krijg je meteen de Apple Music-app op je telefoon. Alsjeblieft, hier, je hebt het er maar mee te doen. Veel last heb je er ook niet van, maar met de waarschijnlijke koppeling met je Apple ID, ben je meteen gebruiker.
Op Android kun je trouwens ook leuk meedoen, maar daar krijg je de app niet automatisch op je apparaat.
2. Meer aanbod dan ooit
Eén argument: Taylor Swift. Een groot pluspunt van de dienst is dat het aanbod groter is dan ooit, want naar alle waarschijnlijkheid zetten ze het knopje iTunes gewoon *klik* om naar streaming via Apple Music. Kortom: in één klap een gigantisch aanbod, waaronder ook de liedjes van Taylor Swift en The Beatles, die zijn spoorloos op bijvoorbeeld Spotify.
3. Persoonlijk aanbod
Je kent het hele ‘als je dit leuk vindt, dan vind je dit ook leuk’-ding op de interwebs wel. Of je nu een broodrooster besteld of een pandafilmpje bekijkt, vrijwel elke aanbieder van elk product heeft dit idee geadopteerd. Apple Music ook, maar beweert nog meer te doen: "Algoritmes alleen kunnen zoiets complex als menselijke emotie niet bevatten." Daarom zijn er allerhande muziekkenners (van onder meer de BBC) die het passende aanbod samenstellen voor je.
4. Verdwijnt gratis streaming?
Een beetje overdreven, maar misschien betekent deze dienst wel het einde van het gratis streamen van muziek. Het schijnt dat Apple zulke vette deals heeft gesloten met de platenmaatschappijen en 60% (tegenover 55% van Spotify) van hun opbrengst doorgeven. Meer geld voor de labels, maar daar staan wel extra eisen tegenover. Geruchten over exclusiviteit hangen al in de lucht...
5. Heeft je abonnementje wel zin?
Daar tegenover staat de vraag of het nu wel zo’n goede zet is. Muziekliefhebbers geven zo'n 40 tot 55 euro per jaar uit aan muziek. Een abonnementje Apple Music kost $ 10,- (omgereekend € 8,90) per maand (hoeveel het in Europa gaat kosten, is nog niet bekend). Dat is $ 120,- per jaar en dus bijna drie keer zo veel. Geen enkele muziekstreamingdienst is op dit moment winstgevend, dus waarom zou dit de uitzondering worden? Of is de gigantische financiële buffer van het bedrijf genoeg om hun plek blijvend te kunnen claimen?
6. Het einde van radio?
Ja, het einde van radio? Hahahahaha! Dat zou wat zijn. Al decennia lang wordt dit voorspeld, maar het "magische nu-moment" van radio blijft bestaan en da’s precies wat het onderscheid van een Beats 1, wat van vooropgenomen interviews en meer van zulks aan elkaar hangt.
Dus misschien is de nieuwe ontwikkeling van Apple wel interessant, veranderd het weer wat in het gebruik van muziek op je telefoon of mobiele apparaat, maakt het alles wat makkelijker of is het misschien wel verspilde moeite. Who knows? Maar zeker weten we dat je gewoon gratis 3FM kunt blijven luisteren voor je dagelijkse dosis muziek.
Gerelateerd
3FM nieuws
De line-up van 3FM Serious Request compleet met o.a. Franz Ferdinand, Oscar and the Wolf, Roxy Dekker en RONDÉ3FM nieuws
Lucas Hamming in de 3FM Live Box met 'Where Do You Go'3FM nieuws
EBU kondigt nieuwe maatregelen aan voor het Eurovisie Songfestival3FM nieuws
Dit zijn de beste tracks uit IJsland