Bizarre onthulling: Boris Johnson overwoog inbraak voor Nederlandse vaccins
- Nieuws
- Bizarre onthulling: Boris Johnson overwoog inbraak voor Nederlandse vaccins
Een van de meest opmerkelijke onthullingen uit de memoires van voormalig Britse premier Boris Johnson kwam dit weekend aan het licht: in 2021 overwoog hij serieus een inval in Nederland om coronavaccins te stelen. Tijdens een gesprek met Journalist Suse van Kleef bespreekt 3FM-dj Wijnand Speelman dit bizarre verhaal.
Volgens Johnson’s memoires draaide het conflict om een voorraad van vijf miljoen AstraZeneca-vaccins, opgeslagen in een loods in Leiden. Terwijl onderhandelingen tussen de EU en het VK muurvast zaten, raakte Johnson zo gefrustreerd dat hij zich hardop afvroeg of de vaccins niet gewoon terug te halen waren. Wat volgde was een verhit overleg, waarin een hoge Britse legerfunctionaris bevestigde dat een dergelijke operatie mogelijk was.
"Ze wilden serieus komen stelen"
Het plan was gedetailleerd: een team zou met een lijnvlucht naar Nederland vliegen, terwijl een ander team met boten het Kanaal over zou steken. De groepen zouden elkaar in Leiden ontmoeten, inbreken in de loods en de vaccins meenemen naar Engeland. Er werd echter ook gewaarschuwd voor mogelijke gevolgen als ze betrapt werden: "Dan moesten we kunnen uitleggen waarom we bij een NAVO-bondgenoot inbreken," aldus Johnson.
Suse van Kleef, die tijdens die periode NOS-correspondent in Groot-Brittannië was, geeft aan dat we dit soort verhalen van Johnson met een korrel zout moeten nemen. "Ik denk dat hij het meer als een losse opmerking maakte, met z’n benen op tafel, en dat een adviseur lachend zei: ‘Ja, dat zou in theorie kunnen, maar dat gaan we natuurlijk niet doen’," legt Van Kleef uit. Volgens haar is het waarschijnlijker dat dit vooral een PR-stunt is om zijn boek te verkopen.
Een PR-stunt of serieuze overweging?
Van Kleef benadrukt dat Johnson zich ervan bewust is dat dit soort onthullingen de media zullen halen en dat hij zo zijn memoires promoot. "Hij weet wat scoort en dat is precies wat hij doet: de headlines halen en zijn boek verkopen." Toch blijft het vreemd om een voormalig premier zo stoer te horen doen over een plan om een NAVO-bondgenoot binnen te vallen.
Hoewel de Nederlandse en Britse politiek nog niet officieel gereageerd hebben, verwachten de meeste betrokkenen dat er weinig serieus naar dit verhaal gekeken zal worden. "De meeste Nederlandse politici die met Johnson hebben gewerkt, weten dat je dit soort verhalen met een korrel zout moet nemen," voegt Van Kleef toe.
Het is duidelijk dat Johnson met deze memoires zijn reputatie opnieuw probeert vorm te geven. Maar of hij hiermee zijn geloofwaardigheid herstelt, blijft de vraag. Eén ding is zeker: het levert genoeg gespreksstof op voor politieke kringen én talkshows wereldwijd.
Video niet beschikbaar