3FM Special over schulden: "Ik schaamde me, het moeilijkst was toegeven dat ik een probleem had"
- Nieuws
- 3FM Special over schulden: "Ik schaamde me, het moeilijkst was toegeven dat ik een probleem had"
In februari en maart hoor je elke vrijdagavond tussen 22:00 en 00:00 een 3FM Special uitzending over een onderwerp dat jongeren aangaat. Heb je 'm gemist? Geen nood! Hierbij de recap van de aflevering over schulden bij jongvolwassenen, gepresenteerd door 3FM-dj Jamie Reuters.
Deze 3FM Special is later dit weekend hier als podcast te beluisteren.
Gasten
Voor veel jongeren is het lastig om hun financiën goed op orde te krijgen én te houden. In sommige gevallen loopt dit uit de hand en ontstaan er schulden. Zodra je daar eenmaal in zit, is het lastig om de weg terug weer te vinden. Bij Jamie schoven daarom twee mensen aan in de uitzending: Lisa en Alyosha.
Lisa werkt bij Get A Grip en helpt jongeren uit schulden te komen. Alyosha stond aan de andere kant van de deur: hij kreeg ooit een dwangbevel uit naam van de koning omdat hij hoge schulden had.
Deurwaardersbrieven
Alyosha (22) belandde in de schulden door de zorgverzekering. Een aantal rekeningen en aanmaningen zijn nooit bij hem bezorgd, waardoor het bedrag bleef opstapelen zonder dat hij het wist. Toen hij erachter kwam, was het bedrag opgelopen tot €4000.
Hij vertelt hoe hij met behulp van anderen zijn administratie weer op orde kreeg en zo langzaam uit de schulden kon komen. Maar het duurde wél even voordat hij zover was: "Het moeilijkst was dit bespreekbaar maken. Je weet vaak niet hoeveel mensen om je heen ook schulden hebben, dus je schaamt je ervoor."
Video niet beschikbaar
Schulden kwijtschelden
In Amsterdam draait op dit moment een pilot, Jongeren Schuldenvrije Start, onder leiding van Marjolein Moorman. Zij is wethouder voor de PVDA en helpt 150 jongeren die ernstig in de schulden zitten. Zij legt uit hoeveel je schuld je moet hebben om in aanmerking te komen voor dit programma én hoe het in elkaar zit.
"We nemen contact op met schuldeisers en maken een plan. 750 euro krijgen de schuldeisers van ons, de jongere betaalt ook nog een gedeelte en daar moeten ze het dan mee doen. Het resterende bedrag komt bij de gemeente te liggen, die wordt dan de centrale schuldeiser. Elke maand betaalt de jongere een bedrag en tegelijkertijd werken ze aan het behalen van doelen, die we hebben vastgesteld in een plan. Elke keer als iemand een doel bereikt, krijgen ze een stukje schuld kwijtgescholden. Het is dus niet zomaar een cadeautje, je moet er wel voor aan de bak!"
Video niet beschikbaar
60.000 euro in de schuld
Jamie belde ook nog met Jeanson, die een tijdje vastzat op zijn achttiende. In die periode bleef de huur van zijn huis gewoon doorlopen. Toen hij vrijkwam had hij een openstaande schuld voor zijn huis en gas/water/licht rekeningen. Via een uitzendbureau droogde het werk op en moest hij de WW in, voor 600 euro per maand. Met dat bedrag kon hij onmogelijk rondkomen en kwam hij in een vicieuze cirkel terecht, waarin de schulden alleen maar opstapelden.
"Dieptepunt was het moment dat ik uit huis werd gezet. Deurwaarders kwamen om sleutels in beslag te nemen en ik stond daar met al m'n spullen... Het moment dat mij het meest raakte was dat er ook politieagenten waren. Zij zeiden 'Je hebt ook nog wat boetes openstaan, dus je moet nu 1200 euro betalen of anders 30 dagen vastzitten'. Ik heb toen al het laatste geld wat ik had, plus geld van vrienden, bij elkaar gesprokkeld en daarmee die boetes nog kunnen betalen. Maar toen had ik niets meer, alleen rond de 75.000 euro aan schuld."
Video niet beschikbaar
Uiteindelijk kon Jeanson via een crowdfunding-project 30.000 euro van zijn schulden afbetalen. "Ik had nooit gedacht dat totale vreemden mij hierbij wilden helpen. De berichten die zij plaatsten was misschien nog wel meer waard dan het geld."
Vraag om hulp
Tijdens de uitzending belde Karin. Zij zat mee te luisteren en vroeg zich af of dit soort financiële hulp ook voor haar beschikbaar is. Ze schaamt zich ervoor dat ze een goede baan heeft als arts, maar haar financiën maar niet op orde krijgt.
"In mijn studententijd kon ik vaak m'n huur niet betalen. Inmiddels zorg ik ervoor dat de grote rekeningen wel automatisch worden afgeschreven, maar ik leef nog steeds heel vaak van mijn creditcard. Ik sta vaak rood, bestel dingen op afbetaling, heb een leaseauto... Ik schaam me daar heel erg over. "
Gelukkig is financiële hulp volgens Lisa gratis beschikbaar voor iedereen die het nodig heeft, niet alleen maar studenten of mensen die in de bijstand zitten.
Video niet beschikbaar
De uitzending in zijn geheel terugluisteren? Dat kan hier.
Gerelateerd
3FM nieuws
3FM presenteert specials op de vrijdagavond3FM nieuws
3FM Special over drugs: "Mama ik moet je iets vertellen"3FM nieuws
Help mee Jelte's (mogelijk) laatste verjaardag te vieren: koop een croissantje en steun Serious Request 2024 en MetakidsHUMAN
Sannes zoontje Jelte (4) gaat dood: "Mijn gezin zal nooit meer compleet zijn"