3FM nieuws

Roxy Dekker zet New Jack Swing op de kaart met 'Industry Plant'

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Roxy Dekker zet New Jack Swing op de kaart met 'Industry Plant'

Het muziekgenre new jack swing was voornamelijk populair in de vorige eeuw. Bruno Mars bracht het genre weer terug in de hitlijsten met zijn 2016 nummer 'Finesse'. Nu heeft ook ons eigen 3FM Talent Roxy Dekker zich gewaagd aan het funky genre. Op TikTok laat ze een teaser horen van haar nieuwe nummer 'Industry Plant' waar het genre in te horen is. Hoe deze new jack swing klinkt lees je hieronder!

Roxy Dekker

Roxy Ro plaatste afgelopen week de eerste teaser op haar TikTok voor haar volgende nummer 'Industry Plant' die uitkomt op 20 september. In dit nummer zingt ze over de negatieve reacties die ze heeft gekregen op haar doorbaak. Roxy gaat op een luchtige manier met deze haatcomments om en verpakt ze in een vrolijk liedje.

Op deze teaser van 'Industry Plant' kreeg Roxy Dekker opnieuw weer veel negatieve comments, veel mensen vinden dat ze haar tune heeft gestolen. 'Industry Plant' zou erg klinken als het nummer 'Finesse' van Bruno Mars en Roxy laat weten dat ze dit begrijpt in een TikTok. "Ik snap de verwarring. Veel mensen hebben Finesse als enige referentie, maar het is een genre."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

New Jack Swing

Het genre waar Roxy Dekker het over heeft is new jack swing. New jack swing, ook wel new jack of swingbeat genoemd, is een muziekgenre waarbij verschillende stijlen muziek worden samengevoegd. Denk hierbij aan jazz, funk, rap en rhythm-and-blues. In het algemeen is new jack swing is een combinatie van een hiphop beat met het muzikale geluid van R&B.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geschiedenis

Het geluid van new jack swing ontstond halverwege de jaren tachtig en was populair tot begin jaren negentig. Deze term vat de twee geboorteplaatsen van de verschillende genres samen. "New Jack" is een straattaal term die gebruikt werd in R&B muziek, die in deze tijd veel te horen was in zogenaamde "crackhouses". Daarnaast staat de "swing" in new jack swing voor de speakeasies, een plek waar illegaal alcohol werd verkocht in deze tijd omdat het kopen van alcohol in deze tijd verboden was. Het genre new jack swing bracht deze twee geluiden samen.

Bekende namen die in het verleden nummers hebben uitgebracht in het genre new jack swing zijn Janet Jackson, Bobby Brown, Michael Jackson en Bruno Mars. Vanaf 20 september kan Roxy Dekker dus ook toegevoegd worden aan deze lijst met haar nieuwe nummer in het genre. Wij kunnen niet wachten om te horen hoe het klinkt!

Ster advertentie
Ster advertentie