De inspiratie achter Sporen: "Een stukje cultureel erfgoed"
- Nieuws
- De inspiratie achter Sporen: "Een stukje cultureel erfgoed"
Tijdens de Week van de Podcast ontdek je bij NPO 3FM het achterliggende verhaal bij je favoriete podcasts. Hier ontdek je de inspiratie achter Sporen, verteld door de maker en interviewer Vincent Reinders zelf.
We zaten met tranen in de ogen te interviewen
Inspiratie
Waar komt de inspiratie voor deze podcast vandaan, en waar ligt Vincents passie voor het onderwerp eigenlijk? "Ik maak al bijna twintig jaar radio met artiesten, voornamelijk uit de hiphopwereld. Daar zitten zoveel geweldige verhalen! Ik heb zelf al veel luistersessies gepresenteerd waar artiesten dieper ingaan op hun releases en vind dat altijd zalige informatie, waardoor je voor altijd anders naar de muziek gaat luisteren. In Amerika heb je Song Exploder, waar ik groot fan van ben, je kunt dit zien als een Nederlandse versie, alleen verweven we er wat meer historische verhalen doorheen".
En zonder narcistisch te klinken, wist hij vanaf het begin ook al dat deze podcast zou werken. "Je legt een stukje cultureel erfgoed vast. Het is bizar dat dit er nog niet was! De regisseur en editor Twan Mensink is bovendien zo bezeten en pietje precies dat hij makkelijk vijf dagen spendeert aan 1 aflevering. Daarnaast heb ik een goed netwerk in de muziek en wist ik al gelijk een aantal nummers die ik sowieso wilde featuren".
Je legt een stukje cultureel erfgoed vast. Het is bizar dat dit er nog niet was!
Voorwerk
Maar hoe heeft Vincent het hele productie-proces aangepakt? Hoe heeft hij de artiesten precies benadert? "Direct naar de managers of artiesten zelf gaan. Dat ging soepel! We zijn erna ook door meerdere artiesten benaderd om ook een Sporen mee te maken. In theorie kunnen we hier easy nog honderd afleveringen van maken, er zijn zoveel verhalen die nog verteld moeten worden!" Toch mooi als de dingen gaan zoals je wilt.
Nog een ander element van deze podcast, is het feit dat de afleveringen los staan van elkaar in thema. Deze insteek was dan ook vanaf het begin de bedoeling. "We wilden met Willem terugblikken op de Opposites en de worstelingen met zijn solocarrière. Met Adje wilden we echt de rise van hem en Reverse bespreken. Jiggy Djé was 500 shows lang mijn co-host en is nu directeur van Top Notch en Noah’s Ark, dus om zijn eigen profetische plaat te bespreken was een must".
In theorie kunnen we hier easy nog honderd afleveringen van maken, er zijn zoveel verhalen die nog verteld moeten worden!
"Maar ook meer opkomende artiesten die zingen wilden we belichten, daar heeft Naaz wel het meest bizarre verhaal in - van wereldster naar afscheid nemen van muziek en als vrome huisvrouw semi-gevangen te leven, tot zich losvechten terug de studio in. Sophie Straat is zo ongeveer de meest activistische artiest die we hebben, dus om het met haar over seksisme en feminisme te hebben was een mooie toevoeging". Voor ieder wat wils dus.
Opnames
Hoe steekt zo'n opname dan precies in elkaar? "We nemen één interview op met de artiest en één met de producer, los van elkaar. Dat zorgt ook voor prachtige edits in combinatie met de losse "sporen" (stukjes uit de muziek losgetrokken die je in de achtergrond kan verwerken). Zo leer je nieuwe dingen in de muziek te ontdekken of te horen. De meeste interviews namen we ook op in de studio van de artiesten, wat een extra mooie context schept".
Maar af en toe gaan dingen niet precies zoals ze gepland zijn, en moet hij creatief in oplossingen denken. "Soms maak je een aflevering wat korter als de informatie wat dunner is, sommige producers zijn minder goed voor de microfoon en dan heb je meer stukjes met de rapper of zanger(es)." Gelukkig blijven alle afleveringen prachtig klinken.
De meeste interviews namen we ook op in de studio van de artiesten, wat een extra mooie context schept
Natuurlijk horen hier ook een hoop emotionele ervaringen bij, en daar wil Vincent dan ook niet van wegrennen. "Een couplet in Winne’s nummer Lotgenoot gaat over zijn beste vriend Feis, die een aantal jaar terug is vermoord. Om hem daarover te horen spreken, zorgt voor een brok in je keel. We zaten met tranen in de ogen te interviewen. Ik ben dankbaar dat we zijn verhaal zo mooi hebben kunnen vastleggen, in combinatie met het eerste interview ooit met de iconische hiphopproducer Concrete die een belangrijk deel van de muziek verzorgde van de Rotterdamse hiphopgolf van tien, vijftien jaar terug".
foto: Omroep Zwart
Sporen Covers
Cover-art
"Fun fact: de artwork zelf zag er niet uit, omdat de meeste producers geen goede persfoto’s hebben en de artiesten ook totaal verschillende type foto’s. Toen heb ik ze zelf door een AI app gehaald en zo perfect matchend kunnen krijgen". Zo zie je maar, AI is voor werkelijk alles te gebruiken!
Ben je weer geïnspireerd om de afleveringen terug te luisteren? Dan hoef je alleen maar hieronder te klikken, en dan kun je er meteen (opnieuw) van genieten. Want net als de nummers zelf, elke keer dat je de podcast opnieuw luistert, haal je er weer nieuwe informatie uit. Verder hoor je Vincent natuurlijk elke zondag tussen 22:00 en 01:00 uur tijdens zijn show Wat Anders op 3FM.
Check hier alle verhalen
Sporen
Podcast event
Als afsluiter voor de Week van dan Podcast heb je op zondag 14 mei het grote NPO Podcast event! Wat kun je daar verwachten? Denk aan live opnames van podcasts (zoals Blauwe M&M's en de Lesbische Liga), al jouw favoriete podcastmakers bij elkaar, en een hoop gezelligheid natuurlijk. Wil jij dit meemaken?
Gerelateerd
3FM nieuws
De inspiratie achter De Lesbische Liga: "behoefte om een community ‘bij elkaar’ te brengen"3FM nieuws
De inspiratie achter Lang Verhaal Kort: "Laagdrempelig, informatief en mooi vormgegeven"3FM nieuws
De inspiratie achter Blauwe M&M's: "Grote ego’s, lapzwansen en beroepseikels"3FM nieuws
De inspiratie achter De Machine: "headliners raden blijft leuk jaar-na-jaar"