Waarom brengen acts EP's uit in plaats van albums?
- Nieuws
- Waarom brengen acts EP's uit in plaats van albums?
Coldplay bracht vorige week de EP Kaleidoscope uit, waar de ex-3FM Megahit 'Miracles (Someone Special)' ook op staat. Altijd leuk natuurlijk, nieuwe muziek, maar waarom kwam het deze keer in EP-vorm en niet op een album? En wat is een EP precies? We vroegen het aan iemand die er vanaf weet: Frank Bloemen, marketing manager bij SONY Music.
Wat is een EP precies?
De afkorting EP staat voor Extended Play. Dat betekent dat zo'n release meer tracks bevat dan een single (waar vaak 2 à 3 nummers op staan), maar te weinig om een album (of LP) genoemd te worden. Frank Bloemen: "De maximale speelduur van een EP varieert van 25 tot 30 minuten, vergelijkbaar met 4 tot 5 tracks."
Wie gebruikt dit?
Veel artiesten. Bijna iedereen, eigenlijk! Beginnende acts gebruiken het volgens Frank om een mooie eerste of tweede indruk af te leveren, terwijl ze vaak nog bezig zijn om hun echte stijl te ontwikkelen. Zo'n EP fungeert dan als voorproefje, waarin de artiest vast een sneak peek geeft in wat hij/zij kan.
Zo had Coldplay voordat hun debuutalbum Parachutes uitkwam ook al drie EP's op hun naam had staan: Safety, Brothers & Sisters en The Blue Room. Lorde had The Love Club EP, Jett Rebel had Venus en Mars (die trouwens later samengevoegd werden tot het album Venus & Mars) en Linde Schöne bracht als eerste de EP Liefde Van De Vloer uit.
Zoethoudertje
Toch bracht Coldplay in juli 2017 gewoon wéér een EP uit. Je kunt niet echt beweren dat Coldplay na 7 albums nog een beginnende act is, dus waarom doen ze dat dan? Frank heeft wel een idee: "Het is tegenwoordig wel een beetje mode om maar 4 of 5 nummers uit te brengen, dat heeft te maken met het veranderende muzieklandschap. Door o.a. streaming zijn losse tracks belangrijker geworden dan een volledig album."
In andere gevallen is er niet altijd genoeg materiaal om een volledig album uit te brengen, of worden de zaken vanuit marketingperspectief bekeken: het mag niet te lang stil zijn rondom een artiest. Dus dan breng je gewoon een klein zoethoudertje uit om de fans happy te houden!
Zit er verschil in qua inhoud?
Jazeker, je hoort vaak wel terug of iets een EP of compleet album is. Vaak zijn albums beter in balans qua sound, het is daar echt een geheel. Bij het maken van een EP hebben artiesten iets meer vrijheid en kun je dus creatiever tekeer gaan. Frank: "Bij een EP staan alle nummers veel meer op zichzelf. Als een artiest nog zoekende is, kan de sound dus ineens behoorlijk experimenteel zijn."
Nou, there you have it: een EP is eigenlijk gewoon een wannabe-album. Maar dan kleiner, fijner en hier en daar iets spannender.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.