3FM nieuws

'Als Muren Konden Praten' terug met nieuw seizoen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als Muren Konden Praten' terug met nieuw seizoen

3FM-dj Justin Verkijk neemt je in 'Als Muren Konden Praten' mee naar de meest iconische plekken uit de Nederlandse dancegeschiedenis. In dit nieuwe seizoen neemt hij je mee naar zes verschillende clubs. Hij begint bij de Amsterdamse IT.

Waar gewone mensen zich konden voelen als sterren

De IT was bekend in alle uithoeken van Nederland, maar deed het ook in het buitenland goed. In 1986 gingen de deuren open en al snel waren sterren van Herman Brood, Grace Jones tot Marco van Basten er te vinden. Sterren konden zich er normaal voelen, terwijl gewone mensen zich als sterren voelde.

Oprichter Manfred Langer is fan van Hazes, maar komt toch met een house-icoon. Voor de start van de IT was hij druk in de queerhoreca. Als eerste deed hij de ramen open van zijn kroegen, voor die tijd was dat helemaal niet het ding.

Homodisco

Met tijgerprintposters is de komst van de club aangekondigd. "Voordat we open gingen stond er al een rij van hier tot Tokyo. Het stond stamp en stampvol." Als een van de eerste werden er professionele dansers ingehuurd om de hele avond te dansen, en alle bekenden werden opgetrommeld om in vol ornaat naar de club te komen. "Het is een discotheek met de mooiste mensen, vol met entertainment. Alsof je naar een theater gaat, en zelf onderdeel bent van het spel." Met zijn club heeft hij flink bijgedragen aan de queer emancipatie.

Beluister de hele aflevering hieronder en hoor alles over hoe het afliep met deze legendarische club. Of doe het via NPO Luister.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie