3FM nieuws
KRO-NCRV

Orkaan Kirk gaat voor serieuze schade zorgen

foto: Ralph W. Lambrecht (Pexels)
  1. Nieuwschevron right
  2. Orkaan Kirk gaat voor serieuze schade zorgen

Vanmorgen sprak 3FM-dj Wijnand Speelman met weerman Danny Wilt over het dreigende noodweer. De oorzaak? Orkaan Kirk, die mogelijk woensdag Nederland zal bereiken. Hoewel de storm officieel geen orkaan meer is, waarschuwde Wilt dat Nederland alsnog te maken krijgt met "serieuze schade."

Wat kunnen we verwachten?

Orkaan Kirk, die zich niet alleen vol heeft gezogen met vocht maar ook gepaard gaat met zware windstoten, zal naar verwachting het noordwesten van Spanje schampen en vervolgens via Frankrijk richting Nederland trekken. Vanaf woensdag zullen we in Nederland te maken krijgen met een flink aantal regenbuien en toenemende wind, die donderdag mogelijk tot zware windstoten langs de kust zal leiden. Volgens Wilt kunnen deze windstoten oplopen tot boven de 100 kilometer per uur.

“Bomen die nog vol in het blad staan, vangen enorm veel wind. Daardoor kunnen ze bij zware rukwinden breken en omvallen. Het is een situatie waarbij je rekening moet houden met schade aan bomen en eigendommen,” aldus Wilt. Hij roept iedereen op extra voorzorgsmaatregelen te treffen, vooral mensen met caravans en vrachtwagens, die extra kwetsbaar zijn in dit soort situaties.

Zware storm, maar geen paniek

Hoewel de weerman de situatie serieus neemt, benadrukt hij ook dat het een tijdelijke verstoring is. “Vrijdag keert de rust weer terug en kunnen we ons opmaken voor een zonnig weekend.” Voor de luisteraars die nog twijfelen over hun kampeervakantie, heeft Wilt een simpel advies: “Als je op de camping staat, zorg dan voor extra scheerlijnen.”

Met deze waarschuwing op zak lijkt het erop dat Nederland zich klaar moet maken voor een flinke herfststorm. Houd vooral de weersvoorspellingen in de gaten en bereid je voor op pittig weer op woensdag en donderdag.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie