Aftertalk met Nabil en Nahib van 'Sorry voor mijn broertje'
- Nieuws
- Aftertalk met Nabil en Nahib van 'Sorry voor mijn broertje'
Van 4 tot 10 oktober is het de week van de podcast, hoogtijd om eens terug te blikken op een podcast die het afgelopen jaar veel los maakte: 'Sorry voor mijn broertje'. Het is nu ruim een half jaar geleden dat de podcast werd uitgezonden, hoe is het nu met de broers Nabil en Nahib?
Het verhaal
Nahib en Nabil Hamidi vluchtten als kleine jongens met hun familie uit Afghanistan. De broers maken beide andere levensbeslissingen met als gevolg dat de ene broer een schrikbeeld en de ander een toonbeeld van een generatie wordt, aldus de intro van de podcast. Die ene broer, het schrikbeeld, dat is Nabil. Hij belandt al op jonge leeftijd in de jeugdgevangenis voor een gewapende overval. De andere broer, Nahib, is het toonbeeld. Hij rond een hbo-studie af en gaat aan de slag met probleemjongeren. In de podcast worden hun levensverhalen verteld en antwoorden gezocht op de vraag waarom beide broers zulke andere beslissingen maken.
Als ik durf te dromen
In de laatste aflevering is te horen dat Nabil iets maatschappelijks wil doen, waarvoor hij geen VOG nodig heeft, want die kan hij niet krijgen door zijn criminele verleden. Het idee ontstaat om samen met zijn oudere broer Nahib lezingen te geven op hogere scholen. In 'Als ik durf te dromen', de laatste aflevering, is te horen dat de broers samen zo'n lezing geven aan derdejaars social work studenten. Het doel van de lezing is om een inkijkje te geven in het leven achter de gevangenis muren vanuit het perspectief van zowel de gevangene als de bewaarder.
Nabil waarschuwt de studenten over werken met probleemjongeren: "Ik kom zoveel mensen tegen die zeggen dat ze met probleemjongeren en gedetineerden willen werken, omdat het ze leuk en uitdagend lijkt. Ik kan je één ding zeggen: wat je in je boeken leert, is echt niet wat je daar gaat zien."
Door de coronamaatrdegelen konden de broers de afgelopen tijd geen fysieke lezingen geven, maar zij hopen dit schooljaar dat wel weer te kunnen doen.
Twee jaar verder
Het is inmiddels twee jaar geleden dat de podcast werd opgenomen en er is veel veranderd. Nahib werkt nog steeds als begeleider in de Jeugd Inrichting Lelystad. Nabil is ook goed bezig, hij is bijna klaar met een opleiding om specifieke doelgroepen te begeleiden en werkt daarnaast in een teststraat. Ook geeft hij af en toe lezingen samen met Nahib. Hij twijfelt nog of hij hierna verder wil studeren, maar heeft een duidelijk doel voor ogen. Nabil: "Ik zie mezelf met jongeren werken met mijn levensverhaal, die het goed willen doen. Met die jongeren wil ik super graag aan de slag. Ik wil ze informeren en waarschuwen, tegenhouden kan je ze toch niet."
Terugblik
Je hele levensverhaal vertellen in een podcast, dat is niet niks. Hoe kijken de broers erop terug? Nabil: "Het is heel mooi om te zien hoeveel positieve reacties wij kregen, mensen die contact zochten met de vraag of wij hun kind konden helpen." Voor Nahib sprong er een moment uit, de podcastopname van zijn zus. "Voor haar was het heel heftig om terug te gaan naar vroeger, naar de oorlog en de verhuizing, doordat zij ouder was heeft zij het allemaal heel bewust meegemaakt. Haar dapperheid was echt het toppunt."
De antwoorden
Het blijft een eeuwig terugkerende discussie: nature of nurture. Nabil heeft veel nagedacht over waarom hij de fout in ging en Nahib niet. Nabil heeft er een duidelijk antwoord op, "Ik heb dit laatst voor mezelf opgeschreven. Ik denk dat het gaat om de nature, nurture en de zelfbepaling. Nahib maakte altijd al hele verstandige keuzes, ook als kind, terwijl ik super druk was. Ook speelt bij ons mee hoe en wanneer wij naar Nederland zijn gekomen."
Als de podcast iets duidelijk maakt, dan is het wel dat iemand zoals Nabil geen schrikbeeld hoeft te blijven, met hard werken en de juiste beslissingen maken, kan iemand zichzelf omtoveren tot een toonbeeld.
#7 - 7. Als ik durf te dromen.. - Sorry voor mijn broertje
Gerelateerd
3FM nieuws
Charli xcx, Chappell Roan, Nelly Furtado en meer eerste namen Sziget3FM nieuws
EBU kondigt nieuwe maatregelen aan voor het Eurovisie Songfestival3FM nieuws
'God, ik ben gay': Een persoonlijk verhaal over acceptatie en identiteit3FM nieuws
Hartenbrekers Claude en Zoë Tauran in de 3FM Live Box met 'Je T'aime'