3FM nieuws

Bandje, besta je nog? Een terugblik op Simon en 'Vakkenvuller'

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Bandje, besta je nog? Een terugblik op Simon en 'Vakkenvuller'

Bandje, besta je nog? Dat is de vraag waar de middagshow van Barend & Benner elke week antwoord op zoeken. Dit keer is de vraag: wat is er ooit gebeurd met Vakkenvuller Simon? Het is inmiddels 20 jaar geleden dat het liedje uitgroeide tot een cultklassieker. Simon, die eigenlijk Hans Goes heet, blikt terug op de tijd waarin hij onverwacht in de schijnwerpers stond. Hoe ging dit er precies aantoe?

De Geboorte van 'Vakkenvuller'

Het liedje zelf is een parodie van het nummer 'Fuck It' van Eamon. Zanger Alain Clark had het idee in de opnamestudio om iedere fuck uit het liedje te vervangen met vak, waardoor het supermarktthema ontstond. "Alain had zoiets van: nou, dat gaan we een plaatje van maken, maar ik wil het niet zelf doen. Ja, dat was helemaal niet in zijn stijl natuurlijk, en dan kwam dat hele zooitje bij mij terecht."

De keuze voor Simon was geen toeval. Via zijn goede vriend Daan van Rijsbergen, die tevens de producer en manager van Alain Clark was, werd Simon benaderd. Het theater en de band waarin hij zat, maakte hem de perfecte kandidaat om Simon de Vakkenvuller tot leven te brengen. "Ja, ik speel theater en zat ook in een bandje en één en één is twee, en toen kwamen ze bij mij terecht. Nou, het was echt een feest om mee te mogen maken."

Een onverwacht succes

Het nummer Vakkenvuller bleek een hit te zijn en dat in een tijd waarin social media nog geen dominante rol speelde. Simon herinnert zich hoe snel alles ging. Maar het succes ging niet alleen om de muziek. Ook de videoclip droeg bij aan de charme van het nummer. "In de clip zitten allemaal familie en vrienden van mij. Ik speelde in een theatergroep, dus de hele theatergroep haakte aan. Mijn moeder zit er nog in, die ligt op een gegeven moment in dat winkelwagentje."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bandje, besta je nog?

Ondanks het succes van het nummer, koos Simon er uiteindelijk voor om een stap terug te doen: "Ik heb wekenlang elke ochtend op radio en televisie gestaan en dan hele dagen in studio's. Op een gegeven moment had ik zoiets van: Nou, ik wil ook wel een keer nee kunnen zeggen. Of meer geld ervoor krijgen, of meer royalty’s. Nou, dat was niet het geval. Dus toen dachten we, dan gaan we er maar mee nokken. Maar ja, het was een mooie periode."

Simon maakte de bewuste keuze om zich terug te trekken uit het publieke leven, maar dat betekende niet dat zijn liefde voor muziek verdween. Hij speelt nog altijd in een band met vrienden, en af en toe komt Vakkenvuller weer voorbij: “Een heel enkele keer zing ik dan dit nummer, en dan zie ik gewoon dat de dertigplussers het nog steeds woord voor woord meezingen. Dat is echt geweldig.”

Top 2000

Hoewel Simon tegenwoordig wat meer op de achtergrond leeft, wil hij het er toch niet bij laten zitten. Het nummer Vakkenvuller leeft nog steeds onder een nostalgisch publiek en Simon droomt ervan om het nummer dit jaar in de NPO Radio 2 Top 2000 te krijgen. Barend steunt dit idee en roept iedereen op om dit nummer de lijst in te pushen.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie