Explained: Sonic Highways van Foo Fighters
- Nieuws
- Explained: Sonic Highways van Foo Fighters
Kijk jij eigenlijk wel eens goed naar het artwork van een album? Nee? Dat is niet zo gek, het eerste wat je wilt checken is de nieuwe muziek. Toch zitten er vaak hele interessante gedachten achter de albumhoes, zoals bij 'Sonic Highways' van Foo Fighters.
Voor het achtste album van Foo Fighters crosste de band acht grote Amerikaanse steden door om overal één track te maken. In iedere stad sprak de band af met belangrijke artiesten uit de muziekgeschiedenis waaronder Slash, Dolly Parton en Muddy Waters. In de achtdelige docu-serie Foo Fighters Sonic Highways laten de mannen zien hoe ze dat precies hebben gedaan, maar hoe het artwork tot stand kwam, wordt niet verteld in de videos.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Stephan Martiniere
De ontwerper van de hoes is de Franse kunstenaar Stephan Martiniere die mede-verantwoordelijk was voor de visuals van The Hunger Games-films en Guardians Of The Galaxy. Hoewel hij al veel ervaring had met ontwerpen, was dit de eerste keer dat hij een albumhoes voor zijn rekening nam. "Ik werd ineens gebeld door het management van de Foo's. Ze kenden schijnbaar mijn werk en wisten hoe gedetailleerd ik altijd werk. Toen ze me vroegen dit te doen kon ik onmogelijk weigeren, want ik ben een enorme fan van de band!", zei Martiniere tijdens een interview met het Amerikaanse Rolling Stone.
Details, details, details
Op de hoes van het album lijkt het alsof je een grote stad ziet, maar wie iets beter kijkt herkent een aantal bekende spots. Het vrijheidsbeeld, de Hollywood-letters en de Space Needle zitten allemaal verstop in het artwork. De highlights van iedere stad waar de Foo's een nummer opnamen zijn samengevoegd tot één grote citymap.
"Het was heel belangrijk dat ik super gedetailleerd te werk ging. Nog meer dan dat ik normaal al doe. De Foo's wilden iedere track teasen met een mini-plattegrondje. Als je het album in acht gelijke vakken verdeelt zie je in ieder vak een stad waar een track is opgenomen", zegt de kunstenaar. Ook zie je heel vaak nummer acht terugkomen. Waarom? Simpel: het is het achtste album van de rockband! De 'acht' staat ook gelijk aan het infinity teken. Martiniere: "De muzikale mogelijkheden zijn oneindig net zoals the Sonic Highways..."
Meer weten?
- Explained: Het artwork van 'Broken Machine' van Nothing But Thieves
- Explained: Het artwork van 'Blurryface' van Twenty One Pilots