AI in de muziekwereld: zo reageren artiesten
- Nieuws
- AI in de muziekwereld: zo reageren artiesten
De mogelijkheden binnen AI (kunstmatige intelligentie) nemen razendsnel toe en ook binnen de muziekwereld lijkt er steeds meer mogelijk. Ben je nog aan het bijkomen van het nepliedje van Drake en The Weeknd, is er alweer met behulp van AI een 'nieuw' album van Oasis uitgekomen. Deze ontwikkelingen hebben natuurlijk allerlei voor- en nadelen, maar wat vinden artiesten eigenlijk zelf van deze snelgroeiende technologie?
'Heart On My Sleeve'
Het gebruik van AI in de muziekwereld is een recente ontwikkeling en de verschillende kanten hiervan worden de afgelopen weken vaak belicht door de media. Zo ook vorige week, toen veel mensen versteld stonden van het eerste nummer dat gecreëerd is door AI. De track is zogenaamd van Drake en The Weeknd en riep onrustige reacties op binnen de muziekindustrie. Het nummer 'Heart On My Sleeve' werd op TikTok gedeeld en behaalde meer dan 8 miljoen views. Ook op YouTube en Spotify ging het hard, maar inmiddels is de plaat niet meer te vinden. Deze invloeden van AI roepen een hoop vragen op, maar er zijn nog maar weinig antwoorden. Wél spreken sommige artiesten zich er al over uit, en die meningen lopen soms sterk uiteen.
De druppel voor Drake
Naast 'Heart On My Sleeve', worden er vaak AI-gegenereerde covers online gezet. Ook dit gebeurde onlangs bij Drake, toen er zo'n track verscheen waar hij "rapte" op 'Munch (Feelin' U)' van Ice Spice. Vervolgens haalde hij uit naar kunstmatige intelligentie in een Instagram story. De Canadese rapper blijkt hieruit geen fan te zijn van deze ontwikkelingen in de muziekindustrie. "This is the final straw AI." Dat dit voor hem de druppel is, komt omdat dit niet de eerste keer is dat Drake dit overkomt. Zijn stem werd ook al gebruikt bij covers van Cardi B's 'WAP' en 'Don't' van Bryson Tiller.
AISIS
Er komen ook positieve geluiden vanuit artiesten. Zo werd er onder de goed gevonden naam AISIS een "verloren" album van Oasis uitgebracht. UK-band Breezer schakelde de hulp van AI in om het geluid van Oasis voort te zetten en om fans een beeld te geven hoe de rockband vandaag de dag zou klinken. Het verschil hierbij is, is dat het een transparant project is van Breezer en dat het gaat om "muziek" van een band die niet meer bestaat. Of dit minder invloed heeft op auteursrechten en dergelijken is onduidelijk, maar voormalig Oasis-lid Liam Gallagher is in ieder geval onder de indruk. In een tweet schrijft hij "Mad as fuck I sound mega". In een reactie op een andere Twitter-gebruiker voegt de zanger toe dat hij niet naar het volledige album heeft geluisterd, maar dat hij het beter vindt dan "all the other snizzle out there".
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Grimes
Zangeres Grimes steunt de ontwikkeling van AI in de muziekwereld en geeft zelfs toestemming om haar stem te gebruiken bij AI-gegenereerde tracks. “I’ll split 50 per cent royalties on any successful AI generated song that uses my voice. Same deal as I would with any artist I collab with. Feel free to use my voice without penalty. I have no label and no legal bindings.”
De Canadese songwriter bracht het onderwerp op tijdens een discussie op Twitter over 'Heart On My Sleeve'.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Nick Cave: "This song sucks"
Australische singer-songwriter Nick Cave deelt dat hij niet te spreken is over de invloeden van AI. Een track die zogenaamd in de stijl van Nick Cave is geschreven, boort hij compleet de grond in. Een fan van Nick uit Nieuw-Zeeland stuurde hem de track die was gecreëerd door ChatGPT. "Suffice to say, I do not feel the same enthusiasm around this technology", schreef hij terug naar de fan. Verder voegde de zanger toe dat hij het er niet best vond uit zien en eindigde zijn statement met "This song sucks". Duidelijke taal vanuit Nick Cave.