Verplicht zitten tijdens concerten: ideaal of supersaai?
- Nieuws
- Verplicht zitten tijdens concerten: ideaal of supersaai?
De Ziggo Dome zat woensdagavond helemaal vol voor het concert van Harry Styles. Zat, ja. Letterlijk. De show was namelijk seated, waardoor ook het overgrote deel van de vloer keurig verdeeld was in zitvakjes.
Hoe werkt 't?
Het is in de basis natuurlijk niets nieuws, een concert waar je verplicht moet zitten. Het gebeurt al jaren bij bepaalde shows, zoals die van Adele. Maar in de laatste jaren zie je meer seated shows bij jonge artiesten waarbij je eerder een dansend publiek verwacht: Shawn Mendes, 5 Seconds Of Summer en One Direction.
Bij Harry Styles waren er twee kleine vakken bij het podium waar een paar honderd fans gewoon konden staan. Daarachter was de zaal mooi verdeeld in vakjes en rijtjes, waar iedereen lekker op zijn plek kon gaan zitten. Dat élke fan op die stoeltjes voor de eerste noot van het concert natuurlijk alsnog meteen ging staan, is maar een klein detail...
Doodgewoon in Amerika
In Noord-Amerika is zo'n seated show vaker regel dan uitzondering. Grote artiesten als Coldplay en Beyoncé zijn niet anders gewend dan dat hun publiek altijd keurig een stoeltje toegewezen krijgt, zelfs in grote stadions met 50.000 man.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Nu lijkt die gewoonte dus af en toe ook een klein beetje mee te reizen naar Nederland. We belden met Mojo om te checken hoe dit zit!
Waarom?
Het kiezen voor extra zitplekken is geen beslissing die de concertpromotor of de concertzaal maakt. Die keuze ligt altijd bij de artiest: zij bepalen hoe ze hun show willen vormgeven. Shally van Mojo zegt dat er twee voor de hand liggende redenen zijn voor het seated concert van Harry Styles.
De eerste reden is veiligheid en rust in de zaal. Het plaatsen van stoelen zorgt voor meer structuur, waardoor er minder snel chaos ontstaat als de deuren opengaan. Je hebt een vaste plek, dus overdreven hard daar naartoe rennen hoeft niet (tenzij je natuurlijk een plekje bemachtigd hebt in het voorste sta-vak). Tijdens de show zorgen de zitplekken ook voor een rustigere setting in de zaal, zegt Shally: "Voor de artiest is dit ook heel prettig, er is dan net iets minder chaos om hen heen."
De tweede gaat meer over comfort voor de bezoekers. Het is natuurlijk best wel relaxed als je tijdens een rustige ballad even kunt wegzwijmelen op een stoel en niet constant de ellebogen van andere fans in je zij voelt. Daarnaast zijn veel fans van Harry Styles aan de jonge kant, voor sommigen zal dit zelfs hun eerste concert geweest zijn. Zo'n seated concert kan de ouders van die kids wat geruststellen: ze hoeven niet bang te zijn dat hun 14-, 15- of 16-jarige engeltje verdrukt wordt in de menigte.
Een seated show levert overigens wel extra gedoe op voor de organisatie: het neerzetten van de stoelen kost een goede acht uur, dus het productieteam moet daarvoor een dag eerder aan de slag dan normaal!
Domien háát het
Als het aan 3FM-dj Domien Verschuuren ligt, mag deze manier van concerten kijken meteen in de prullenbak verdwijnen. Hij moest in 2014 ook ineens plaatsnemen op een stoeltje tijdens een John Mayer concert. "Ik vond het echt het kutste ooit. Je voelt je bezwaard om mee te zingen of te gaan staan, je zit toch rekening te houden met de rij waar je in zit. Het voelt echt alsof je naar bejaardenkoor De Ondergaande Avondzon zit te kijken."
En gewone tribuneplekken dan, zijn die net zo erg? Nee. "Als je zo'n kaartje koopt, is het je eigen keuze. Als je 't saai vindt, kies je de volgende keer gewoon weer staanplaatsen. Maar bij een seated concert moét je bijna wel en dat vind ik echt heel vervelend."
Gaat het vaker gebeuren?
Die kans is natuurlijk altijd aanwezig, maar volgens Shally van Mojo hoeft Domien zich nog niet meteen zorgen te maken. "Andere acts in deze hoek zoals Dua Lipa, Niall Horan en Zara Larsson hebben allemaal shows waar iedereen gewoon moet staan. En grote nieuwe shows die eraan komen, zoals die van Ed Sheeran en Beyoncé & Jay Z, zijn ook gewoon staand!"