3FM nieuws

Eerste AI-inzending bij de Grammy Awards voldoet toch niet aan eisen

foto: Dailyloud
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste AI-inzending bij de Grammy Awards voldoet toch niet aan eisen

Eerder dit jaar zette 'Heart On My Sleeve', een liedje zogenaamd van Drake en The Weeknd, het internet op z'n kop. Wat bleek: de artiesten in kwestie hadden hier niks mee te maken, de track was de eerste echte viral door AI gegenereerd. Door de gezichtsloze producer 'Ghostface'. Ditzelfde liedje is nu ingezonden als officiële eerste AI-inzending bij de Grammy Awards, en al leek de inzending in eerste opzicht toelaatbaar, laat de organisatie nu toch weten dat dit niet doorgaat.

Het liedje dat enkele maanden geleden uitkwam was een totale wake-up call voor de muziekindustrie, wat betekent dit voor het maakproces van muziek, auteursrechten en hoe belangrijk vinden wij het als luisteraar dat de zang waar we naar luisteren authentiek is? De ontwikkelingen in AI gaan razendsnel, volgen elkaar in een moordend tempo op en gaan gepaard met dit soort vraagstukken.

Aangescherpte regelgeving Grammy Awards

Precies vanwege deze ontwikkelingen, bracht de organisatie van de Grammy Awards vorige maand een statement naar buiten met aangescherpte regelgeving binnen de Artificial Intelligence Protocols. In het kort komt het erop neer dat alleen 'menselijke makers' in aanmerking komen om te winnen. Een werk zonder menselijke auteurschap, komt niet in aanmerking. Een menselijke maker moet verantwoordelijk zijn voor een 'betekenisvolle' bijdrage aan de muziek en/of teksten.

Dat klinkt in principe redelijk, ware het niet dat het natuurlijk zeer ambigu kan zijn wat een 'betekenisvolle' bijdrage is, en of deze bijdrage in alle onderdelen van het liedje moeten zitten of gedeeltelijk. In het geval van 'Heart On My Sleeve', leek de track groen licht te krijgen omdat er toch een significante menselijke hand aan heeft gewerkt.

Echter, is deze inzending toch niet toelaatbaar. De CEO van van de Recording Academy (Organisatie Grammy's) geeft in een videoboodschap antwoord op Instagram antwoord op de verwarring. "Hoewel het door een mens is geschreven, is de zang niet legaal verkregen, hebben de artiesten en het label geen toestemming verleend en is het nummer niet commercieel beschikbaar. En daarom komt het niet in aanmerking."

Check hier de videoboodschap:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Heart On My Sleeve'

Met deze aangepaste regelgeving is 'Heart On My Sleeve', uiteindelijk niet toegestaan als inzending bij de Grammy Awards. Ghostwriter, de mysterieuze maker van het AI-nummer, maakt bij deze geen kans meer op de meest begeerde prijs in de muziekindustrie voor het nepduet van Drake en The Weeknd.

Het nummer dat viraal ging op TikTok voldoet niet aan de vereisten waar een inzending aan moet voldoen, zo is het nummer niet beschikbaar in streaming/retail. De artiesten hebben geen toestemming verleend aan de zogehete Ghostwriter om hun vocalen te gebruiken. Vanwege onder andere deze redenen maakt 'Heart On My Sleeve' geen kans op een Grammy.

De track was ingezonden voor de Grammy Awards 2024 in de categorie van 'Best Rap Song' en 'Song Of The Year'.

Ster advertentie
Ster advertentie