3FM nieuws
KRO-NCRV

Fries restaurant Ode introduceert uniek gerecht: Kwal op het menu

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Fries restaurant Ode introduceert uniek gerecht: Kwal op het menu

In een verrassende wending voor de Nederlandse culinaire wereld, heeft restaurant Ode in Dokkum iets unieks op het menu gezet: kwal. In een interview met 3FM-dj’s Wijnand Speelman en Jamie Reuter vertelt de eigenaar van het Friese restaurant over de oorsprong van dit bijzondere gerecht en de uitdagende reis die leidde tot het serveren van kwallen aan hun gasten.

Van Idee tot Realiteit

Tijdens het interview wordt al snel duidelijk dat de inspiratie voor dit gerecht voortkwam uit een idee om een "Ode aan de Zee" te brengen. "We wilden een gerecht maken met alles wat we in de zee konden vinden," legt de eigenaar uit. Toen de keukenchef van Ode, Rutger, met het idee kwam om kwal te gebruiken, stond het team voor een grote uitdaging: hoe maak je zo’n bijzonder zeedier eetbaar en smakelijk?

Van Gevaarlijk Zeedier naar Veilig Gerecht

Voor veel mensen roept de kwal vooral associaties op met pijnlijke steken en iets waar je uit de buurt moet blijven. Toch durfde het team van Ode het aan om de kwal in hun keuken te verwerken. Maar voordat het gerecht op het menu verscheen, werd het uitgebreid getest om zeker te weten dat het veilig en lekker was.

Experimenteren met Smaken en Structuren

Het experimenteren met kwal was niet zonder risico’s, vooral gezien het feit dat sommige soorten giftig kunnen zijn. "We werken met leveranciers die weten wat ze doen," verzekert de eigenaar. Uiteindelijk koos Ode ervoor om de bloemkoolkwal te gebruiken, een soort die veilig is om te eten en een bijzonder stevige textuur heeft, vergelijkbaar met een stukje komkommer.

Een Bijzondere Bereiding

In de keuken wordt de kwal op een bijzondere manier bereid: "Eigenlijk doen we het een beetje in sashimi-stijl," legt de eigenaar uit. De kwal wordt rauw geserveerd met een klein beetje olie, waardoor het een subtiele garing krijgt. Hoewel de kwal van zichzelf niet veel smaak heeft, speelt de textuur een belangrijke rol in het gerecht.

Gasten Zijn Nieuwsgierig

Het serveren van kwal blijkt een interessante ervaring te zijn voor de gasten van Ode. Hij daagt luisteraars van 3FM uit om naar Dokkum te komen en het gerecht zelf te proberen. "Je moet kwal echt heel vers houden," voegt hij toe, wat meteen verklaart waarom het gerecht alleen lokaal verkrijgbaar is.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie