3FM Serious Request

Florentine (28) veranderde een gymzaal naar daklozenopvang

  1. Nieuwschevron right
  2. Florentine (28) veranderde een gymzaal naar daklozenopvang

Het coronavirus laat Florentine van Oorschot niet koud. Daklozen zijn extra kwetsbaar voor het virus, dus als Ready2Helper bij het Rode Kruis hielp ze mee met de inrichting van een nieuw opvangcentrum. Ze vertelt erover in onze rubriek Jonge helden in de coronacrisis. “Het zien van die honderd bedden in rijen in die gymzaal, dat maakt echt indruk. Dit werk moet iedereen een keer doen, het maakt zoveel los.”

Florentine kent het gevaar van het coronavirus. Een dierbare raakte besmet, kwam op de intensive care terecht en eindigde in een lang en zwaar herstel. De ernst van de ziekte en het herstel greep haar heel erg aan. Ze wilde iets doen om te helpen, dus sloot ze zich aan als Ready2Helper, oproepbare vrijwilliger, bij het Rode Kruis.

Het is de eerste keer dat Florentine daklozen helpt. “Hier in Amsterdam zijn ze redelijk onzichtbaar, maar ik weet wel dat het er veel zijn. Het boeide me wel, ik woonde eerder naast het Leger des Heils, waar ik af en toe heenging en met mensen daar sprak.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ready2Helpers worden op oproepbasis ingezet bij activiteiten van het Rode Kruis. Het opbouwen van een daklozenopvang, verpleegkundigen ondersteunen of temperatuurcontroles uitvoeren: de Ready2Helpers krijgen een melding wanneer ze nodig zijn. Voor Florentine is de flexibiliteit van Ready2Help ideaal, want ook tijdens de coronacrisis werkt ze nog fulltime als projectmanager.

De derde opvanggymzaal

En zo stond ze vrijdagochtend 3 april met veertien andere vrijwilligers klaar om een Amsterdamse gymzaal om te bouwen naar dak- en thuislozenopvang. Het is de derde Amsterdamse sporthal, die is ingericht als opvang om daklozen tijdens de coronacrisis van straat te houden. De avond en nacht kunnen de daklozen hier doorbrengen, half tien ’s ochtends worden ze weer naar buiten gestuurd. De GGD adviseert geen 24-uurs opvang aan te bieden, omdat dat de kans op besmetting vergroot.

Die ochtend deelden de vrijwilligers de gymzaal in honderd vierkanten op en zetten in elk vierkant een uitgeklapt bed, bureau en stoel neer. Met tape is de verplichte 1.5 meter afstand aangegeven, waardoor iedereen weet hoe ze zich veilig door de ruimte kunnen bewegen. Het is de bedoeling dat de daklozen binnen hun aangegeven vierkant blijven: alleen voor eten of drinken, de douche of de wc mogen ze uit het hokje.

Foto: Iris van Deinsen, Rode Kruis

Symmetrisch ingericht

“Hygiëne en afstand, dat zijn de belangrijkste maatregelen tijdens het opbouwen,” vertelt Florentine. “We dragen handschoenen en houden afstand van elkaar. De slaapruimtes moeten precies en symmetrisch worden ingericht: elke tafel, stoel en kussen moet op de juiste plek. Met die inrichting blijft er zoveel afstand als mogelijk tussen de daklozen.”

Die afstand is belangrijk, vertelt Florentine, dat is één van de dingen die op straat leven nu gevaarlijk maken. Daklozen zijn een heel kwetsbare groep, vaak ouder en door leefomstandigheden verzwakt, maar ze zijn niet in de mogelijkheid om in een veilige omgeving te blijven.

Meer over dakloos zijn tijdens de coronacrisis? Lees dit verhaal over drie dakloze jongeren.

Bijzonder resultaat

Het eindresultaat maakte grote indruk op Florentine. “Het is bijzonder en mooi, maar tegelijk angstig om die rijen bedden zo te zien. Het is bijzonder dat we hiermee zoveel mensen kunnen helpen, dat ze hier een bed met deken en kussen krijgen, want het kan nog heel koud zijn ’s nachts. Aan de andere kant blijft het beperkt, je hebt nul privacy hier. Het lijkt me heftig om hier met zoveel mensen te liggen.”

Heel inspirerend, vond ze het helpen bij de dak- en thuislozenopvang. Ze wil graag meer klussen als deze doen. “Ik voel echt veel saamhorigheid tijdens deze crisis, vooral als je samen zo’n sporthal ombouwt en mensen daar samen veilig kunnen zijn. Dit is een tijd waarin je echt de mouwen uit de handen kan steken en iets bij kan dragen. Ook na de coronacrisis ga ik dit blijven doen, ik vind het belangrijk om ook anderen te helpen.”

Ster advertentie
Ster advertentie