Muziek luisteren tijdens studeren maakt slimmer
- Nieuws
- Muziek luisteren tijdens studeren maakt slimmer
Studenten hebben meer kans op betere prestaties als ze tijdens het studeren naar de juiste muziek luisteren.
De muziek die opstaat terwijl je aan het studeren bent, kan effect hebben op je cijfer. Dat blijkt uit onderzoek van klinisch psycholoog Dr Emma Gray in opdracht van Spotify. Belangrijk is wel dat je het juiste genre combineert met het juiste studieonderwerp.
Beethoven en wiskunde
Ben je met wiskunde bezig, dan kun je het best klassieke muziek met 60-70 beats per minuut opzetten. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat studenten die dat doen, gemiddeld een heel punt beter scoren.
De melodie en het toonbereik van klassieke muziek, zoals bij Beethovens Für Elise, helpt studenten om langer te studeren en meer informatie te onthouden.
Logisch denken met Miley Cyrus
Het linker gedeelte van het brein wordt gebruikt om feitelijke informatie te verwerken en om problemen op te lossen. Dit zijn voor wetenschappelijke vakken, maatschappijleer en talen de belangrijkste vaardigheden.
Luisteren naar muziek met 50 tot 80 beats per minuut, zoals bij 'We Can’t Stop' van Miley Cyrus en 'Mirrors' van Justin Timberlake, zorgt voor een kalmerend effect op het geheugen dat bevorderlijk is voor het logische denken. Het verleent het brein toegang tot het leren en herinneren van nieuwe feiten.
Rock en pop voor creatieve vakken
Bij het bestuderen van vakken als Engels, Toneel of Kunst, gebruiken studenten de rechterhelft van het brein om originele en creatieve gedachten te produceren.
Uit het onderzoek blijkt dat deze studenten naar emotionele rock en popmuziek zouden moeten luisteren, zoals Katy Perry’s 'Firework' en 'I Can’t Get No (Satisfaction)' van The Rolling Stones. Deze tracks zorgen voor een uitgelaten staat, wat de creatieve prestaties zou moeten bevorderen.
>> Lekker studeren op muziek? Blijf op de hoogte van de laatste muziek via de 3FM app op Spotify